Bănci și Asigurări

ASF a publicat raportul pieţei asigurărilor pentru primele 9 luni din 2023. Asigurătorii au ajuns la subscrieri totale de 13,1 mld. lei, în creştere cu 9%. Piaţa RCA a ajuns la circa 6,3 mld. lei, cu un avans de 10%, în timp ce per total segmentul auto, inclusiv Casco reprezintă circa 70% din totalul subscrierilor

ASF a publicat raportul pieţei asigurărilor pentru...

Autor: Mircea Nica

05.02.2024, 19:04 155

Piaţa asigurărilor a ajuns al finalul primelor nouă luni din 2023 la subscrieri de 13,1 mld. lei, consemnând un avans de 9% faţă de perioada similară a anului trecut, ponderea cea mai mare rămânând în zona asigurărilor generale de 83%, în timp ce asigurările de viaţă deţin o pondere în subscrierile totale de 17%, potrivit informaţiilor publicate de ASF.

Din totalul subscrierilor din primele nouă luni ale anului 2023, primele brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 73 mil. lei, reprezentând aproximativ 0,6% din volumul total al subscrierilor, în scădere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut.

La finalul lunii septembrie 2023, dependenţa de piaţa locală de asigurări auto, respectiv Casco şi RCA reprezintă75% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 62% din totalul primelor brute susbcrise de societăţile de asigurare autorizate de ASF în primele nouă luni din 2023.

O vulnerabilitate a pieţei asigurărilor din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asigurare, cât şi din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, Casco şi RCA s-a situate la circa 9 mld. lei în primele nouă luni ale anului 2023, din care 30% din volum a fost subscris pentru Casco, iar 70% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii. Primele trei societăţi pe piaţa RCA deţin o cotă cumulată de 57% din portofoliul de asigurări RCA din România, în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment.

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă s-a situate la un nivel de 2,25 mld. lei, în creştere cu 9% faţă de valoarea înregistrată în primele nouă luni din 2022. Evoluţia pozitivă a fost susţinută în principal de creşterea cu circa 51% a subscrierilor pentru clasa C3, respectiv asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii.

Asigurările de sănătate au înregistrat o dinamică pozitivă în primele nouă luni din 2023, cu un volum al subscrierilor de circa 650 mil. lei, în creştere cu 27,5% faţă de perioada similară a anului anterior.

Despăgubirile plătite de societăţile de asigurări s-au situat la 5,7 mld. lei, în primele nouă luni din 2023, în creştere cu circa 3% faţă de primele 9 luni din 2022, din care 4,6 mld. lei au fost plătite pe zona asigurărilor generale şi 1,1 mld. lei pe zona asigurărilor de viaţă.

La finalul primelor nouă luni din 2023, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societăţile de asigurare  autorizate şi reglementate de ASF se situa la un nivel de circa 23,8 mld. lei. Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 58% au fost rezerve tehnice constituite pentru activitatea de asigurări generale, respectiv 13,8 mld. lei, iar 42% pentru activitatea de asigurări de viaţă, respectiv 10 mld. lei.

Calculate la nivelul întregii pieţe, ratele de solvabilitate (rata SCR, respectiv MCR) au fost supraunitare la finalul lunii septembrie 2023. Aşadar raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate la nivelul pieţei asigurărilor a fost de 174%, în timp ce rata MCR (cerinţa minmă de capital) a fost de 397%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO