Bănci și Asigurări

ASF schimbă cadrul juridic pentru asigurările de sănătate şi pentru cele agricole

ASF schimbă cadrul juridic pentru asigurările de...

Autor: Mediafax

23.09.2016, 15:48 681

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat lansarea proiectului de pregătire a cadrului juridic necesar implementării măsurilor de stimulare a asigurărilor de sănătate şi a asigurărilor agricole.

Consiliul ASF a discutat, în şedinţa din 21 septembrie 2016, pachetele de soluţii identificate de Grupul de lucru Asigurări de Sănătate şi respectiv de Grupul de lucru Asigurări Agricole.

Dintre măsurile pe termen scurt au fost deja elaborate clarificările tehnice privind aplicarea deductibilităţilor fiscale pentru poliţele de asigurări private de sănătate. „Este în curs de realizare eliminarea neclarităţilor din prevederile legale care definesc asigurările suplimentare de sănătate”, precizează ASF, într-un comunicat.

De la 1 ianuarie 2016, plafonul de deductibilitate fiscală a fost ridicat de la 250 de euro pe an la 400 de euro pe an.

O altă măsură propusă pe termen mediu constă în extinderea asigurărilor private către unităţile sanitare publice. În acest scop, este necesară amendarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dezvoltarea de produse de asigurare adecvate de către asigurătorii privaţi, dar şi susţinerea demersurilor unităţilor medicale publice pentru prestarea de servicii în regim privat.

De asemenea, „o soluţie avută în vedere este impunerea de contribuţii personale la serviciile şi produsele medicale incluse în pachetele de bază care vor putea fi finanţate prin asigurări voluntare”, arată ASF.

Grupul de lucru Asigurări Agricole a propus implementarea unui sistem de management al riscurilor în agricultură bazat pe trei niveluri. Primul nivel constă în încurajarea gestionării adecvate a resurselor financiare de către fermieri, inclusiv prin acordarea de facilităţi fiscale pentru o sumă de bani economisită în anii agricoli buni pentru suportarea daunelor din anii nefavorabili

Al doilea nivel: „mutualizarea riscurilor climatice prin intermediul companiilor de asigurări şi subvenţionarea primelor de asigurare în vederea creşterii gradului de accesibilitate al fermierilor”.

Al treilea nivel: „crearea Fondului Naţional de Solidaritate în Agricultură, care ar urma să fie finanţat din fonduri europene, dar şi prin contribuţii colectate de asigurători de la fermieri, şi care ar interveni la acoperirea daunelor excepţionale, neacoperite de sistemul privat de asigurări”.

De asemenea, „Grupul de lucru Asigurări Agricole are pe agendă elaborarea cadrului de reglementare aferent fondurilor mutuale pentru agricultură, conform prevederilor Politicii Agricole Comune 2014-2020 aplicabile la nivel comunitar”, mai arată ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO