Bănci și Asigurări

ASF vrea să prelungească forma de plafonare a tarifelor RCA până pe 31 decembrie 2023. Motivul: „numărul ridicat de contracte de asigurare RCA a căror valabilitate va înceta în perioada următoare“. Ce înseamnă această prelungire pentru şoferi şi pentru piaţă?

ASF vrea să prelungească forma de plafonare a tarifelor...

Autor: Mircea Nica

02.10.2023, 08:30 434

Tarifele RCA, care sunt deja la un nivel semnificativ mai mare faţă de anul trecut, ar rămâne neschimbate Poliţele RCA încă în vigoare la Euroins, aflată în faliment, expiră pe 8 decembrie după adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care s-a extins valabilitatea acestora  Asigurătorii se aşteptau la încă o prelungire a plafonării tarifelor RCA, dar ce se va întâmpla de anul viitor când plafonarea expiră şi companiile vor avea mână liberă din nou la stabilirea preţului pentru poliţele RCA?

ASF a înaintat o propunere de prelungire a formei de plafonare a tarifelor RCA până pe 31 decembrie 2023, motivând că poliţele RCA încă în vigoare la compania falimentară Euroins vor expira în perioada următoare, ceea ce ar putea duce la menţinerea dezechilibrului din piaţă, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Dar ce înseamnă de fapt această prelungire pentru asigurători şi şoferi?

„Luând în considerare faptul că împrejurările care au determinat disfuncţionalităţi pe piaţa asigurărilor persistă, ţinând cont de numărul ridicat de contracte de asigurare obligatorii de răspundere civilă auto a căror valabilitate va înceta în perioada următoare, întrucât încetarea unui număr mare de contracte de asigurare obligatorii de răspundere civilă auto coroborat cu obligaţia proprietarilor de vehicule de a încheia şi de a menţine în valabilitate aceste contracte conduce la menţinerea dezechilibrului din piaţa de asigurări RCA, având în vedere efectul negativ cauzat de continuarea situaţiei de dezechilibru între cerere şi ofertă în condiţiile ieşirii din piaţă, în ultimii doi ani, a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piaţă, în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraţilor RCA, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Perioada de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2023“, conform proiectului de Hotărâre.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO