Bănci și Asigurări

Asiguratorii au primit 420 mil. euro de la actionari in an de criza. Cine a venit cu bani de acasa?

Asiguratorii au primit 420 mil. euro de la actionari in an de criza
02.12.2009, 23:05 33

Companiile de asigurari de pe piata locala au primit de laactionari aproape 420 de milioane de euro in primul an de criza,adica in perioada septembrie 2008-septembrie 2009, arata dateleOficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Actionarii asiguratorilor au pompat astfel mult mai multi banidecat cei ai bancilor, care au realizat in ultimul an majorari decapital in valoare totala de 325 de milioane de euro.

Circa 65% din injectiile de capital din sectorul asigurarilor,adica 271 de milioane de euro, au venit de la actionari din Franta.Grupul francez Groupama, cel mai activ investitor din piataasigurarilor in ultimii doi ani, a adus din septembrie 2008 pana inprezent peste 267 de milioane de euro la capitalul companiilor pecare le detine. In 2007 si 2008 Groupama a achizitionat societatileBT Asigurari, Asiban si OTP Garancia, iar primele doua au fuzionatin aceasta vara, formand Groupama Asigurari. Noua companie vaabsorbi OTP Garancia pana la sfarsitul acestui an, dosarul defuziune fiind depus deja la Comisia de Supraveghere aAsigurarilor.

Un alt actionar francez care a pompat bani in asigurari estegrupul Société Générale, care a investit 3,3 milioane de euro incompania BRD Asigurari de Viata, recent intrata pe piata.

Dupa Groupama, pe locul doi in topul majorarilor de capital sesitueaza austriecii de la Uniqa, care au investit peste 77 demilioane de euro in societatea Unita (intre timp aceasta si-aschimbat numele in Uniqa Asigurari), dupa ce au achizitionat-o in2008. La sfarsitul anului trecut, austriecii erau cei maiimportanti ivestitori din piata asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO