Bănci și Asigurări

Asiguratorii le-au platit soferilor daune de 712 milioane de euro

01.12.2008, 15:54 13

Companiile de asigurari au platit in primele noua luni despagubiri de 2,59 miliarde de lei (711,5 milioane de euro) pentru politele auto Casco si de raspundere civila obligatorie, cu 45% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Primele brute subscrise din asigurari auto au crescut mai incet, cu 34%, pana la 4,09 miliarde de lei (peste 1,12 miliarde de euro) la sfarsitul lunii septembrie. Ritmul de crestere a daunelor a continuat astfel sa fie superior cresterii incasarilor companiilor, tendinta inceputa acum cativa ani.
Asigurarile Casco si cele RCA reprezinta pentru majoritatea asiguratorilor principala sursa de crestere a afacerilor, dar si de cheltuieli, in conditiile inmultirii accidentelor si a scumpirii reparatiilor si a pieselor de schimb. Pe de alta parte, si tarifele pentru aceste polite au crescut in ultimul an, iar unele companii au introdus fransize la asigurarile Casco, pentru a scapa de daunele de mica valoare. Fransiza reprezinta partea din paguba pe care trebuie sa o plateasca asiguratul in cazul producerii riscului si se stabileste fie ca suma fixa, fie ca procent din suma asigurata.
Primele brute subscrise din asigurari Casco au fost de peste 2,68 miliarde de lei (peste 737 de milioane de euro) in primele noua luni, cu 42% mai mari decat in aceeasi perioada din 2007. Aceste polite reprezinta jumatate din piata de asigurari generale, in conditiile in care la sfarsitul lui septembrie 2007 ponderea lor era de circa 44%.
Despagubirile platite de asiguratori pentru Casco reprezinta 64% din primele brute subscrise, ceea ce inseamna ca din 2 euro incasati, 1,3 euro sunt folositi pentru plata daunelor, fara a lua in calcul si rezervele pe care le constituie companiile. Valoarea despagubirilor achitate pentru Casco a urcat cu 42% in primele noua luni, pana la 1,72 mld. lei (472 de milioane de euro). Comparativ cu primul semestru din acest an, raportul dintre daune platite si prime subscrise s-a imbunatatit usor, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie acesta era de 68%.
Pe segmentul RCA, primele brute subscrise de asiguratori in aceasta perioada au fost de circa 1,41 miliarde de lei (387 de milioane de euro), in timp ce daunele platite s-au ridicat la 870 de milioane de lei (239 de milioane de euro). Raportul dintre daune si prime este de circa 62%, fata de 55% la sfarsitul primului semestru, ceea ce arata o inrautatire a situatiei cheltuielilor.
Veniturile asiguratorilor din RCA au urcat cu 20% in aceasta perioada, in timp ce cresterea daunelor a fost de 50%. Politele de raspundere civila auto obligatorie reprezinta 26% din piata de asigurari generale.
 
Piata asigurarilor auto
 
  • Casco       Prime 737 mil. euro
                                Daune 472 mil. euro
 
  • RCA       Prime 387 mil. euro
                             Daune 239 mil. euro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO