Bănci și Asigurări

Astra asigură aeroportul Otopeni, pentru 0,9 mil. lei

Astra asigură aeroportul Otopeni, pentru 0,9 mil. lei

Doar doi asigurători au participat la licitaţie

Autor: Adrian Dumitrache

11.04.2011, 23:51 69

Astra va furniza Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureştiservicii de asigurare de răspundere civilă aeroportuară aferenteperioadei 2011-2012 pentru aeroportul Henri Coandă, prima deasigurare ridicându-se la 932.000 de lei.

Alături de Astra, la licitaţie s-a înscris şi un altasigurător.

Înfiinţată prin fuziunea aeroporturilor internaţionale HenriCoandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa), Compania NaţionaleAeroporturi Bucureşti (CNAB) şi-a început activitatea în februarie2010. Anterior, cele două aeroporturi au funcţionat separat.

CNAB asigură managementul şi coordonarea operaţională ale celordouă aeroporturi şi coordonează proiectele de dezvoltare şimodernizare ale acestora.

Compania este controlată de Ministerul Transporturilor - 80% şiFondul Proprietatea - 20%.

Astra, cel mai mare asigurător local după nivelul primelorsubscrise în 2010, este liderul pieţei pe asigurări de aviaţie.Subscrierile companiei din asigurări Casco şi de răspundere civilăpentru aeronave au însumat circa 27 milioane lei, în scădere de la34 mil. lei în 2009.

În prezent, Astra asigură şi flota de aeronave a Tarom, companiaaeriană de stat care operează de pe aeroportul Henri Coandă.Contractul de asigurare va expira la sfârşitul acestei luni, iarpentru asigurarea flotei Tarom în perioada mai 2011-aprilie 2012s-au înscris la licitaţie Astra şi Omniasig.

Poliţa de asigurare a aeronavelor companiei aeriene de statinclude servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile şi piesede schimb (inclusiv asigurare de reducere a franşizei CASCOdeductibile la aeronave şi motoare de schimb) şi de asigurare derăspundere faţă de pasageri, bagaje, marfă, poştă şi terţi.

Pentru această poliţă, Astra a încasat anul trecut o primă între3 şi 4 milioane de dolari. Compania a asigurat flota Tarom timp depatru ani consecutiv.

Primele brute subscrise la nivelul întregii pieţe pe segmentulasigurărilor de mijloace de transport aerian s-au redus cu 20%comparativ cu 2009, la circa 35 milioane lei.

Poliţele de asigurări de aviaţie deţin o pondere de numai 0,5%din piaţa asigurărilor generale, de 6,7 miliarde lei în 2010.Companiile locale de asigurări operează ca intermediari pesegmentul asigurărilor de aviaţie, primele încasate şi riscurileaferente fiind cedate aproape în totalitate în reasigurare.

Piaţa de asigurări generale s-a contractat cu 7,5% anul trecut,la 6,7 miliarde lei după o stagnare în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO