Bănci și Asigurări

Astra Asigurari: Afacerile vor creste cu 10-15% anul viitor

Astra Asigurari: Afacerile vor creste cu 10-15% anul viitor

Radu Mustatea, directorul general al Astra

16.12.2008, 17:39 25

Astra, una din primele zece companii de asigurari, estimeaza pentru 2009 o crestere de 10-15% a primelor brute subscrise, mult sub avansul de aproape 80% inregistrat in acest an, a declarat Radu Mustatea, directorul general al companiei.
"Inca nu am finalizat bugetul pentru anul viitor, dar probabil ca vom avea o crestere de 10-15%, din cauza crizei financiare. Dar nu stim inca exact, asteptam sa vedem cum evolueaza piata. Deocamdata, criza nu ne-a afectat. Pe asigurari Casco nu am resimtit inca scaderea vanzarilor de masini, se semneaza polite pentru comenzile din aceasta vara, care se livreaza acum. Primele efecte sigur le vom vedea in urmatoarele luni", a spus Mustatea.
In primele noua luni din acest an, afacerile Astra au urcat cu 79%, pana la 495,5 milioane de lei (136 de milioane de euro), in special datorita evolutiei pe segmentul asigurarilor auto si al celor de proprietati.
Pe partea de asigurari de viata afacerile au ramas la acelasi nivel ca in primele noua luni din 2007, de 4,91 milioane de lei (1,3 milioane de euro), acest segment reprezentand doar 1% din totalul primelor brute subscrise.
"Piata va creste anul viitor cu 10-15%. Criza va afecta profitul asiguratorilor, deoarece cresterea afacerilor se va diminua, dar costurile vor ramane aceleasi", a mai spus Mustatea.
In ultimii doi ani piata asigurarilor a mers pe pierdere neta, iar 2008 ar putea fi al treilea an in care asiguratorii mai mult pierd decat castiga.
Anul trecut, companiile de asigurari au inregistrat o pierdere neta de 76 de milioane de euro, iar unii manageri estimeaza ca anul acesta valoarea va fi cel putin la fel de mare.
Astra a obtinut in primele noua luni un profit net de 1,3 milioane de lei (360.000 de euro), mai putin decat in primul semestru, cand castigul a fost de 2,8 milioane de lei (800.000 de euro). Aceasta inseamna ca in trimestrul trei asiguratorul a pierdut 1,5 milioane de lei (circa 400.000 de euro).
Astra este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul companiei Nova Trade, care detine circa 70% din actiuni.
Un alt actionar este grupul austriac Uniqa, cu un pachet de 27%. Austriecii au preluat recent integral societatea de asigurari Unita de la Vienna Insurance Group si au anuntat ca nu se vor mai implica in activitatea Astra.
Uniqa a intrat in actionariatul Astra in 2005 si intentiona sa cumpere pachetul majoritar de la Adamescu, dar tranzactia nu a mai avut loc.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO