Bănci și Asigurări

Astra nu renunta la Generali si mai investeste 3,5 mil. euro in companie

Astra nu renunta la Generali si mai investeste 3,5 mil. euro in companie

Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa: "Suntem actionari la Generali de cand s-a infiintat compania si este o investitie importanta pentru Astra. Vrem sa ne pastram participatia."

01.08.2007, 17:04 69

Astra-Uniqa va participa cu 3,5 mil. euro (11,2 mil. lei) la majorarea capitalului social al Generali, companie de asigurari la care detine circa 16% din actiuni.
Valoarea totala a majorarii este de 22 de milioane de euro (70 de milioane de lei), restul banilor urmand sa fie adusi de Generali Holding Vienna, care controleaza 83,6% din capitalul companiei.
"Ne-am anuntat deja intentia de a participa la majorarea de capital. Suntem actionari la Generali de cand s-a infiintat compania si este o investitie importanta pentru Astra. Vrem sa ne pastram participatia", a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa.
Participatia Astra la Generali este unica pe piata asigurarilor din Romania, in conditiile in care nicio alta companie de asigurari nu detine actiuni la un competitor.
In 2003, austriecii de la Generali Holding Vienna au incercat sa cumpere participatia Astra la compania din Romania, insa cele doua parti nu s-au inteles la pret. Negocierile au durat mai multe luni si, potrivit directorului Generali din acea perioada, Gugliemo Frinzi, Astra cerea un pret prea mare pentru actiunile sale.
Capitalul Generali Asigurari va ajunge dupa aceasta majorare la circa 38 de milioane de euro (120 de milioane de lei). Cele 22 de milioane de euro pe care le vor aduce actionarii Generali vor fi investite in dezvoltarea companiei, potrivit lui Tudor Moldovan, directorul general al Generali.
"Vom face planul de activitate pentru anul viitor si atunci vom vedea cum vor fi folositi banii", a declarat Moldovan. O parte din fonduri ar putea fi utilizata pentru acoperirea pierderii realizate de companie in 2006, in valoare de circa 8,8 milioane de euro (31 de milioane de lei). Astra-Uniqa este controlata de grupul austriac Uniqa (50%) si omul de afaceri Dan Adamescu (47%). Compania este listata pe piata RASDAQ a BVB si are o capitalizare de 190 de milioane de euro (601 milioane de lei).
Astra a fost anul trecut al saptelea jucator de pe piata asigurarilor, la doar un loc distanta de Generali, care a ocupat pozitia a opta. Ambele companii activeaza atat in domeniul asigurarilor generale, cat si in cel al asigurarilor de viata. Astra a avut afaceri de 35,4 milioane de euro in primul trimestru, in timp ce primele brute subscrise de Generali s-au ridicat la 29,5 milioane de euro.
Astra Asigurari a infiintat Generali Romania in 1993, impreuna cu Bancoop si grupul italian Generali. Bancoop isi dorea un partener care sa cunoasca piata locala a asigurarilor si astfel a ajuns Astra, cu care banca a derulat afaceri, in actionariatul Generali. La putin timp dupa semnarea actelor, a fost numit presedinte la Generali fostul sef al Astra, Emil Boldus, care conduce si acum Consiliul de Administratie al societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO