Bănci și Asigurări

Astra se gandeste sa renunte la asocierea cu numele Uniqa

24.03.2009, 18:26 33

Astra, a patra companie din piata asigurarilor, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu (70% din actiuni), intentioneaza sa renunte la asocierea cu numele grupului austriac Uniqa, care detine un pachet de 27%, in conditiile in care austriecii au preluat integral un alt asigurator, Unita, si au declarat ca nu se vor mai implica in activitatea Astra.

In ultimii ani asiguratorul a folosit numele Astra-Uniqa, dupa ce in 2005 grupul austriac a intrat in actionariatul companiei. In cadrul unei adunari generale a actionarilor care va avea loc pe 22 aprilie se va discuta insa renuntarea la brandul Uniqa din numele asiguratorului, potrivit unui convocator AGA al Astra publicat pe Bursa. Pe ordinea de zi a convocatorului se afla "aprobarea emblemei societatii formata din urmatoarele elemente: cuvintele 'Astra Asigurari', (...), cuvantul 'Asigurari' fiind scris sub cuvantul 'Astra' si de dimensiune mai mica". In prezent emblema cuprinde si numele Uniqa. Oficialii Astra nu au putut fi contactati pentru detalii.
Schimbarea numelui are loc dupa ce cei doi actionari ai Astra au intrat in conflict deoarece, potrivit lui Adamescu, austriecii au incalcat prin preluarea Unita parteneriatul incheiat in urma cu trei ani cu omul de afaceri, potrivit caruia orice miscare a grupului pe piata locala trebuia realizata in parteneriat cu Astra. Pe de alta parte, Uniqa a afirmat ca nu mai are nicio obligatie fata de Adamescu, dupa ce a incercat sa preia pachetul majoritar al Astra, iar negocierile au esuat.
Recent, Uniqa a schimbat numele Unita in Uniqa Asigurari, urmand sa inceapa in scurt timp o campanie de promovare a noului nume. Pe ordinea de zi a AGA Astra se mai afla intentia de a intra in sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte. Actionarii Astra vor discuta aprobarea participarii la actionariatul PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), institutie care va emite politele de asigurare, cu o suma care sa reprezinte maximum 15% din capitalul acesteia, capital care ar putea fi de 12 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO