Atenţie! Românii se îndatorează tot mai mult la bănci: creditele noi de consum au crescut cu 32% în ianuarie

8 mar 2018 Autor: Anelis Baciu

Românii nu s-au lăsăt intimidaţi de incertitudinile la nivelul salariilor nete aduse de transferul contribuţiilor sociale şi au început anul îndatorându-se la bancă într-o proporţie mai mare decât în prima lună din 2017.

În ianuarie 2018 băncile au acordat credite noi în lei în valoare de 1,24 mld. lei, cu 32% mai mult decât în ace­eaşi perioadă a anului trecut, când au avansat cu un ritm de 24%, potrivit datelor BNR. Evoluţia foarte bună de la începutul anului a surprins, în condiţiile în care cea mai mare parte a bancherilor anticipau o încetinire a cre­di­tării pentru consum la început de 2018, pe fondul in­cer­titu­dinilor la nivel salarial aduse de transferul con­tri­bu­ţiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina anga­jatului.

„Este într-adevăr o evoluţie bună, în linie cu dezvoltarea economică. Avansul creditării de la începutul anului este practic un efect al majorării salariilor din 2017 în sectorul privat şi în cel public unde a creşterea a fost de 20%. Aceste majorări salariale au dat încredere popu­laţiei să se angajeze în proiecte de investiţii. Chiar dacă pe finalul anului au început să apară îngrijorări cu privire la creşterea dobânzilor, mulţi şi-au dat seama ca actualul context este încă favorabil accesării unui credit. Pe de altă parte, şi băncile şi-au dezvoltat produsele şi au tehnologizat fluxul operaţional, oferind creditele mai rapid“, a explicat analistul Aurelian Dochia.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

 
Cuvinte cheie:
indatorare
, banci
, credite
, credite de consum
, salarii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide