Bănci și Asigurări

Austriecii de la Erste incearca din nou sa vanda Anglo-Romanian Bank

29.04.2010, 23:05 27

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, face o noua tentativade a vinde Anglo-Romanian Bank, subsidiara inregistrata la Londra acelei mai mari banci romanesti, deznodamantul negocierilor aflatein curs cu un investitor fiind de asteptat in maximum doualuni.

Incercarile austriecilor de a gasi un cumparator s-au prelungitpe aproape doi ani in contextul in care criza economicainternationala a restrans numarul potentialilor investitori.

Pentru ca la un moment dat proiectul de vanzare a picat,austriecii au trecut la restructurarea Anglo-Romanian Bank,hotarand sa-i inchida sucursala de la Frankfurt prin care erauprocesate mare parte din platile internationale ale BCR.

Lichidarea operatiunilor din Germania a costat peste 3,4milioane de euro, contribuind la pierderea neta de 3,5 mil. euro cucare banca a incheiat 2009, dupa un profit de 11,6 mil. euro in2008.

Sucursala din Frankfurt si-a incetat operatiunile la sfarsitullunii septembrie a anului trecut, dupa ce austriecii au decis caBCR sa devina client al platformei de plati a grupului dinViena.

Astfel, Anglo-Romanian Bank a ramas cu sucursalele din Londra,Bucuresti, Constanta, Sibiu si Timisoara, clientii acesteiapierzand canalul de tranzactionare in zona euro oferit pana anultrecut de biroul de la Frankfurt. Implicit, au fost afectateveniturile din comisioane ale bancii. Totusi, din serviciile deplati au venit incasari de 2,6 mil. euro, in scadere cu 41% fata de2008.

In ultimul an si jumatate printre investitorii interesati sapreia institutia de credit cu licenta de operare la Londra s-anumarat omul de afaceri Dinu Patriciu, alaturi de banci sau fonduridin afara UE, precum si de o banca din spatiul baltic. Aceasta dinurma nu a reusit insa sa obtina aprobarea autoritatii britanice desupraveghere a serviciilor financiare pentru preluarea licenteiAnglo-Romanian Bank.

In cazul negocierilor cu Dinu Patriciu, problema principala afost pretul. Conform unor surse bancare, austriecii au insistat sapretinda cel putin 100 mil. euro, in timp ce oferta a fost sub 80mil. euro.

La sfarsitul lui 2009, banca avea active de 290 mil. euro, inscadere cu 40% fata de 2008, din care portofoliul de credite insuma198 mil. euro. Provizioanele au insumat aproape 8 mil. euro.

Avand pierdere, nu a acordat dividende, dupa ce in contul anului2008 varsase in contul BCR 8 milioane de euro. Inainte de aparitiacrizei, austriecii nu s-au grabit sa vanda banca avand in vedere caera o sursa de profit. De asemenea, au pastrat conducerea executivade la momentul preluarii BCR: Thomas Butler, CEO si Mihai Dragoi,director executiv.

Anul trecut, banca a fost insa afectata de expunerea pe Ucrainasi Kazahstan, unde mai multi clienti institutionali au intrat indefault. Astfel, Anglo-Romanian Bank a restructurat credite de 17,4mil. euro pe cele doua piete.

De asemenea, a facut provizioane pentru credite acordate inRomania, unde are o expunere maxima de circa 242 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO