Bănci și Asigurări

Austriecii de la Gutmann vor sa vina sa administreze averile celor care au peste 1 mil. euro cash

Austriecii de la Gutmann vor sa vina sa administreze averile celor care au peste 1 mil. euro cash

Ilinca Von Derenthall, director desemnat pentru Romania al Gutmann: Oficial, suma minima care trebuie sa fie sub managementul bancii este de un milion de euro cash. Insa suntem flexibili si acest prag variaza, cel mai important argument fiind potentialul clientului. Ne uitam daca are un business din care urmeaza sa faca un exit sau care functioneaza pe o piata care creste.

18.09.2009, 00:00 353

Austriecii investigheaza in prezent impreuna cu o casa deavocatura locala forma juridica a entitatii romanesti pe care o vorsupune spre autorizare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) siConsiliului National al Valorilor Mobiliare (CNVM).

Bancherii au recrutat-o pe Ilinca Von Derenthall, 40 de ani, saconduca operatiunile locale ale Gutmann in momentul in care vor filansate.

Pana in luna august, Von Derenthall, a fost director general alEFG Eurobank Finance si presedinte al boardului la societatea debrokeraj EFG Eurobank Securities.

Ambele companii sunt detinute de grupul elen EFG Eurobank, carecontroleaza pe plan local un grup financiar structurat in jurulBancpost.

"Banca are intentia ferma de a intra pe piata. Am inceputdiscutii cu BNR si CNVM si de dialogul cu autoritatile depindeforma in care vom functiona, precum si data la care vom deschidefiliala din Romania. Voi conduce operatiunile din Romania atuncicand ele vor exista", a explicat pentru ZF Ilinca Von Derenthall,care este in prezent la Viena, unde va petrece intre trei si saseluni, perioada in care se va familiariza cu businessul bancii.

Pana in prezent, Gutmann a furnizat servicii clientilor dinRomania direct de la Viena, in baza pasaportului financiareuropean.

Piata de private banking s-a aglomerat in ultimii ani, insamajoritatea jucatorilor s-au orientat catre un model foarteflexibil cu praguri de calificare pentru clienti relativ coborate,respectiv averi lichide de peste 50.000 de euro. Criticii spun cade fapt acestea reprezinta mai degraba servicii pentru clientii VIPdecat private baking in adevaratul sens al cuvantului.

Spre exemplu, fostul grup olandez ABN Amro (preluat debritanicii de la RBS) a ales sa aduca pe piata locala divizia de"preferred banking", evitand asfel denumirea de "private banking",pentru care cerea clientilor averi lichide aproximativ un milion deeuro.

Vom fi flexibili

Dat fiind profilul de nisa al businessului dezvoltat de Gutmann,banca nu va face angajari masive la Bucuresti. "Vom fi o echipamica in Romania, in jur de 4-5 persoane, pentru ca tot suportultehnic se va face de la Viena".

Printre clientii ale caror averi le administreaza Gutmann senumara fundatii, familii, investitori institutionali sauprivati.

"Stratul oamenilor cu averi considerabile este mai subtire inRomania comparativ cu alte tari, ca Germania, Austria sau Franta.Cu toate acestea, noi nu ne uitam doar la top 100 cei mai bogati,ci si la antreprenori, profesii liberale, oameni cu potential".

Serviciile sunt personalizate in functie de client, varsta,ocupatie, gradul de risc si de potentialul clientului pe termenmediu si lung.

"Oficial, suma minima care trebuie sa fie sub managementulbancii este de un milion de euro cash. Insa suntem flexibili siacest prag variaza, cel mai important argument fiind potentialulclientului. Ne uitam daca are un business din care urmeaza sa facaun exit sau care functioneaza pe o piata care creste".

Von Derenthall considera ca situatia economica actuala nureprezinta un impediment pentru serviciile de private banking. "Nuvreau sa vad sub impactul crizei. Dupa ce a trecut prima spaima,care a dus la un blocaj financiar si psihologic, contextul economica reasezat asteptarile investitorilor. Orizontul de timp in carebanca isi construieste relatia cu clientii este foarte lung, depana la 20 de ani".

Inainte de EFG, Ilinca Von Derenthall a fost director in cadrulcompaniei de consultanta si audit Deloitte. Intre 2004 si 2006, afost consultant pentru Ministerul Economiei pentru listarea labursa a societatilor de stat.

De asemenea, inainte de 2004, a lucrat in domeniulfinanciar-bancar in Germania, la divizia piete de capital dincadrul bancii de investitii Sal. Oppenheim & Cie si projectleader in cadrul KPMG, ambele joburi in Germania.

Gutmann este detinuta in proportie de 80% de familia Kahane, intimp ce senior executivii bancii detin restul de 20%. Bancaaustriaca are 190 de angajati, dintre care 36 sunt relationshipmanageri, si are operatiuni in tari ca Austria, Bulgaria, Cehia,Egipt, Ungaria, Italia Argentina, Rusia sau Brazilia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO