Bănci și Asigurări

Avertismentul economistului american Lawrence Summers: Marile economii nu sunt pregătite pentru o nouă recesiune

Avertismentul economistului american Lawrence Summers:...

Autor: Catalina Apostoiu

20.06.2018, 00:04 362

Nu inflaţia este problema ci asigurarea unei creşteri solide şi ocuparea completă a forţei de muncă.

Fostul secretar al Trezoreriei ame­ricane Lawrence Summers avertizează că ţările dezvoltate nu sunt adecvat echipate pentru o nouă recesiune, nici din punct de vedere economic, nici politic, iar băncile centrale nu ar trebui să majoreze dobânzile doar pentru a controla inflaţia.

La rândul său, Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI, susţine că nu ar trebui să ignorăm riscurile pe care o recesiune le-ar ridica în faţa economiilor dezvoltate.

„Problema care a preocupat politica monetară în generaţia de dinaintea crizei financiare, evitarea inflaţiei, nu mai este principala problemă“, a declarat Summers în cadrul unui interviu pentru Bloomberg Television. „Problema principală priveşte acum susţinerea unei creşteri solide şi ocuparea completă a forţei de muncă“.

Comentariile lui Summers vin în contextul în care cele mai importante bănci centrale ale lumii au început retragerea stimulentelor extraordinare lansate pentru susţinerea economiilor de la criza financiară.

În pofida paşilor recenţi ai băncilor centrale către normalizarea politicii monetare, dobânzile nu vor reveni probabil la niveluri istoric normale înainte de următoarea recesiune, aver­tizează Summers. Acest lucru înseamnă că băncile centrale nu vor fi capabile să reacţioneze cu forţa necesară pentru stoparea declinului economic.

„Când apare un declin reacţia normală este de reducere a dobânzilor cu 500 de puncte bază, dar nu va exista un astfel de spaţiu“, avertizează fostul secretar al Trezoreriei. Acesta arată în acelaşi timp că efectele unei noi pe­rioade de scădere economică „depăşesc masiv orice consecinţe adverse asociate cu depăşirea de către inflaţie a pragului de 2%“. Philip Lane, membru al Consiliului Guvernator al BCE, admite că Summers a creionat corect imaginea pro­vocărilor aflate în faţa băncilor cen­trale, dar arată că acesta subesti­mează capacitatea băncilor. „Politica dobân­zilor reprezintă doar unul din instru­mente. Gama de instrumente pe care o bancă centrală le poate folosi pentru a-şi menţine ţinta de inflaţie este largă.“

Kenneth Rogoff, fost şef al FMI, se întreabă dacă crizele datoriilor din Argentina şi Turcia sunt evenimente localizate fără implicaţii mai ample sau semne timpurii ale unor fragilităţi mai profunde pe pieţele de datorii scoase la suprafaţă odată cu majorarea dobânzilor în SUA, potrivit The Guardian.

Rogoff avertizează că majorarea dobânzilor ar putea testa stabilitatea şi unor economii avansate.

Vestea bună, potrivit lui Rogoff, este că sunt puţine şanse ca o criză a datoriilor la nivel mondial să erupă. Chiar cu scăderea performanţei economice europene, perspectivele economice la nivel mondial rămân solide, arată Rogoff.

În plus, FMI-ul dispune de suficiente resurse pentru a face faţă unui prim val de probleme.

Unii spun că în lipsa vreunui pericol realist de izbucnire a unui război sau crize financiare în viitorul apropiat este o prostie să pui prea multe restricţii pe datoria publică sau pe promisiunile privind pensiile. Acesta este însă un mod periculos de gândire, potrivit lui Rogoff.

Şocuri foarte puternice se pot produce în orice economie, iar sursele acestora pot să nu fie cele luate în mod normal în considerare.

Chiar dacă problemele de pe pieţele emergente ar rămâne izolate, acestea ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, chiar şi pentru economiile avansate, concluzionează Rogoff.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO