Bănci și Asigurări

Banca Nationala sta cu ochii pe liniile de finantare externa atrase de banci

Banca Nationala sta cu ochii pe liniile de finantare externa atrase de banci

Click pentru imaginea marita

30.09.2008, 20:22 65

Incepand de ieri, bancile sunt obligate sa transmita in fiecare zi Bancii Nationale date privind sursele atrase de pe piata externa, existente in sold la sfarsitul zilei precedente, precum si informatii privind rambursarile sau retragerile de linii de finantare inainte de scadenta.

Banca centrala intareste astfel monitorizarea tranzactiilor derulate de institutiile de credit locale cu cele din afara pentru a putea urmari stabilitatea liniilor de finantare acordate in principal de bancile-mama in contextul accentuarii crizei financiare internationale.
De altfel, in cazul rambursarii sau al retragerii inainte de scadenta a surselor atrase, BNR solicita specificarea motivelor care au determinat operatiunile respective.
In ultimele luni, multe banci au majorat succesiv dobanzile acordate la depozitele in euro, chiar pana la niveluri de peste 6% pe an, pentru a-si asigura o baza de finantare cat mai larga independent de socurile de pe pietele internationale. Circa 90% din activele bancare din Romania sunt controlate de banci straine, iar filialele locale se bazeaza in mare masura pe sprijinul acestora pentru asigurarea resurselor de finantare in valuta. Eventuale probleme cu care s-ar confrunta grupurile prezente pe piata romaneasca ar putea crea dificultati jucatorilor locali, care deja se confrunta cu scumpirea resurselor in euro si implicit cu incetinirea din ce in ce mai vizibila a vanzarilor de credite.
Fortis si Dexia, doi fosti competitori pentru preluarea BCR, au ramas in picioare in aceste zile doar cu ajutorul guvernelor din Belgia, Olanda si Luxemburg.
Cel putin in actuala etapa a crizei, bancile europene care detin subsidiare mari in Romania nu se confrunta cu probleme de lichiditate.
Sefii mai multor grupuri cu prezenta puternica in Europa Centrala si de Est le-au transmis angajatilor mesaje de incurajare pe fondul acutizarii tensiunilor pe pietele externe in urma socului provocat de respingerea de catre Congresul SUA a planului de 700 mld. dolari pentru stabilizarea sistemului financiar american.
Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, afirma ca "realitatea economica va castiga in cele din urma in fata realitatii pietei financiare."
"Erste Bank va face un lucru simplu: ne vom tine de planul nostru strategic in privinta regiunii in care operam, a modului in care facem business, a modului in care ne administram riscurile."
Treichl vede criza ca pe o oportunitate pentru Erste: "Timpul va demonstra care companii de servicii financiare si-au construit strategia pe o baza solida sustinuta de economia reala si care nu".
In contextul vestilor proaste din ultimele zile privind banci precum Fortis, Bradford&Bingley sau Hypo Real Estate, Alessandro Profumo, CEO al grupului UniCredit, a tinut sa-si reasigure angajatii ca indicatorii de lichiditate, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu, depasesc semnificativ limitele aprobate de Consiliul Director si cele stabilite de bancile centrale din tarile in care grupul opereaza. "Planul nostru pe 2008 de finantare pe termen mediu si lung este deja realizat si nu avem nevoie sa mai accesam piata. In actualul context al pietei globale, chiar si Banca Italiei a simtit nevoia sa emita un comunicat prin care sa confirme ca lichiditatea sistemului bancar italian nu reprezinta o problema. Noi nu vom comenta in fiecare zi evenimentele de pe ecranele din dealing, insa vrem sa reafirmam ca suntem foarte increzatori in pozitia noastra, chiar si in acest scenariu de piata haotica", se spune in mesajul CEO-ului UniCredit Group.
La randul sau, Walter Rothensteiner, CEO al Raiffeisen Zentralbank (RZB), compania-mama a Raiffeisen International, actionarul majoritar al Raiffeisen Bank Romania, afirma ca grupul austriac dispune de suficienta lichiditate pentru a asigura desfasurarea activitatii in conditii normale in Romania, ca si pe celelalte piete unde opereaza.
"Apreciem ca pozitia noastra din punctul de vedere al lichiditatii este buna, intr-o piata destul de dificila. Lichiditatea este asigurata de programul de finantare pe termen lung al grupului RZB, care s-a dovedit de succes, de depozitele de retail din bancile grupului din Europa Centrala si de Est, precum si de depozitele Raiffeisen din Austria."
In acelasi timp, ING - un mare grup european prezent in Romania, care se confrunta in aceste zile cu scaderi ale pretului actiunilor la bursa - afirma ca este foarte robust in termeni de lichiditate si ramane "o oaza de siguranta pentru clientii sai". "80% din veniturile noastre sunt realizate in afara SUA. Operand atat ca banca de retail, cat si ca o companie de asigurari, nu suntem comparabili cu bancile de investitii americane", sustin oficialii ING. De asemenea, adauga ca prudenta si disciplina in administrarea riscului si a capitalului constituie principii de business la ING care sunt foarte utile pentru a traversa criza internationala de lichiditate.
Ieri dupa-amiaza pe bursa de la Viena actiunile Erste Bank consemnau o scadere de 2,05% fata de ziua precedenta, dupa ce la un moment dat fusesera pe crestere. Si Raiffeisen International a inregistrat o scadere de 1,76%. Pe piata Euronext, Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, acumulase o crestere de 1,01%, in timp ce titlurile ING Group erau pe plus cu doar 0,07%.
Bancile centrale si guvernele din Europa continua sa monitorizeze sistemele bancare, operatiunile precedente de salvare a Fortis, Dexia sau Bradford & Bingley aratand ca exista decizia politica de a preveni prabusirea unor mari institutii financiare, mai ales in cazul in care bancile care intra in criza au depozite atrase de la populatie. In Romania, sistemul de garantare a depozitelor de retail acopera un plafon reprezentand echivalentul a 20.000 de euro.
 
Cu ochii in patru
BNR a inceput sa monitorizeze zilnic stabilitatea liniilor de finantare in valuta pe care bancile locale le-au obtinut de la bancile-mama si cere date privind eventuale rambursari sau retrageri ale resurselor respective inainte de scadenta. BNR incearca sa anticipeze astfel dificultati cu care s-ar putea confrunta unele banci locale din cauza unor eventuale probleme de lichiditate ale grupurilor din care fac parte.
 
Deprecierea continua
Casele de schimb valutar nu au intarziat sa ridice cotatiile la peste 3,8 lei pentru un euro in contextul in care pe piata bancara au fost atinse maxime de 3,76 lei/euro. Dealerii nu sesizeaza tranzactii speculative pe piata si ca atare nu considera iminenta o interventie a bancii centrale pentru temperarea cursului, insa nici nu exclud posibilitatea ca BNR sa intre pe piata in cazul in care deprecierea s-ar accentua.
 
Scaderi mari pe Bursa
Bursa a inregistrat ieri o corectie importanta, indicele BET pierzand 3,9%, dupa ce luni Congresul american a respins planul de 700 miliarde de dolari propus de Fed pentru stabilizarea sistemului bancar. Efectele pe bursa americana au fost mult mai severe, indicii pietei inregistrand cea mai mare corectie din ultimii 20 de ani. Brokerii vad putine motive de optimism pentru perioada urmatoare.
 
Dexia, salvata de stat
Grupul financiar belgiano-francez Dexia va primi din partea guvernelor europene 6,4 miliarde de euro pentru a putea face fata scaderilor puternice inregistrate pe bursa. Fondurile pentru Dexia vor veni din partea guvernelor federale si regionale din Belgia, a guvernului francez si a unei serii de actionari ai bancii. Scaderile de pe Bursa provoaca neincrederea partenerilor bancii si a depunatorilor.
 
La mana Congresului
Bursele americane au suferit luni cele mai importante pierderi din ultimii 20 de ani, dupa ce Camera Reprezentantilor a respins planul administratiei Bush de salvare a economiei in valoare de 700 mld. dolari, care prevedea cumpararea de catre stat de active neperformante de la bancile americane. Ieri, bursele erau in crestere la ora 17.30, ora Romaniei, in speranta adoptarii planului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO