Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a aprobat 230 de dosare pentru "Prima casa" si deja si-a epuizat plafonul

Banca Transilvania a aprobat 230 de dosare pentru "Prima casa" si deja si-a epuizat plafonul

Robert Rekkers, directorul general al BT: Noi initial am cerut un plafon de 25 de milioane de euro si daca celelalte banci nu si-au consumat plafonul, am putea cere o realocare a banilor

11.09.2009, 00:00 742

Banca Transilvania (BT) a aprobat peste 230 de dosare de creditipotecar prin programul "Prima casa" si a epuizat astfel plafonulacordat de Fondul de Garantare a Creditelor, in valoare de 17,1milioane de euro, a declarat Gabriela Nistor, director executivretail in cadrul bancii.

"Din cele peste 230 de dosare aprobate de noi, doar 30 au fostaprobate si de Fond. Mai avem dosare in lucru, dar plafonul dejaeste consumat, deci este posibil sa cerem o crestere a acestuia",afirma Nistor. De altfel, exista multe cazuri in care cei careaplica pentru un credit prin programul "Prima casa" primesc in timpscurt aprobarea de la banca, dar asteapta mult pentru aprobareaFondului si din acest motiv pierd antecontractele devanzare-cumparare. Zilele trecute zeci de bucuresteni au facutcoada la sediul Fondului de Garantare pentru a obtine o copie adeciziei de aprobare.

"Prima casa este un program de succes, dar marea problema esteprocesarea dosarelor la Fondul de Garantare. Noi initial am cerutun plafon de 25 de milioane de euro si daca celelalte banci nusi-au consumat plafonul, am putea cere o realocare a banilor",spune Robert Rekkers, directorul general al BT. Din crediteleacordate de banca, 60% sunt destinate achizitiei de locuinte vechisi majoritatea sunt denominate in euro. Valoarea medie aimprumutului este de 37.000 de euro, 70% din cererile de creditarefiind din provincie, iar restul din Bucuresti.

"Nu se pune problema vanzarii bancii"

In ultima perioada toti investitorii au stat cu ochii pe BancaTransilvania, in conditiile in care unul dintre membrii Consiliuluide Administratie si unul dintre fondatorii bancii, Claudiu Silaghi,a vandut 3,2% din actiuni catre un investitor strain pentru suma de13,2 mil. euro. Totusi, aceasta tranzactie nu inseamna caactionarii se pregatesc de vanzarea bancii, sustine Rekkers.

"Domnul Ciorcila (Horia Ciorcila, presedintele CA si unul dintrefondatorii BT - n.r.) a mentionat in mai multe randuri ca nu sepune problema vanzarii, nu avem discutii in acest sens."

El afirma ca tranzactiile realizate de anumiti actionari aureprezentat decizii personale, pentru ca "fiecare are dreptul savanda si sa cumpere actiuni". Potrivit lui Rekkers, banca nu arenevoie de capital suplimentar in prezent, nivelul de solvabilitatefiind "destul de bun", chiar daca ponderea creditelor neperformantecontinua sa creasca la nivelul intregului sector bancar.

"Avem o solvabilitate destul de buna, de peste 14% (nivelulminim este de 8% - n.r.) la sfarsitul lui iunie, deci stam bine.Din motive defensive, nu avem nevoie de capital. Poate vom aveaanul viitor nevoie din motive ofensive, pentru crestere."

Rekkers considera ca in trimestrul trei nu se va schimba trendulde crestere al creditelor neperformante fata de primele sase luniale acestui an.

Asigurare de viata in parteneriat cu Aegon

BT a lansat ieri in parteneriat cu asiguratorul Aegon si cu BTAsset Management o asigurare de viata unit-linked, care investesteo parte din banii platiti de asigurat in fonduri mutuale. Bancaestimeaza ca in primul an de la lansare va vinde aproximativ 6.000de polite, primele brute subscrise urmand sa se ridice la 2milioane de euro.

Olandezii de la Aegon colaboreaza pe piata locala cu BT inca dela lansarea sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II),cand au infiintat fondul de pensii BT Aegon. Intre timp, Aegon acumparat participatia de 50% a BT Aegon pentru 11 mil. euro si adevenit unicul actionar al fondului.

Aegon a intrat si pe piata de asigurari de viata in primavara.Pana in prezent compania a vandut 1.000 de polite, primele brutesubscrise fiind de 700.000 de euro. Pana la sfarsitul anuluicompania estimeaza ca va ajunge la afaceri de 1 mil. euro.

E-mailul premierului, blocat de plangeri legate de"Prima casa"

Premierul Emil Boc s-a intalnit ieri cu presedintele Fondului deGarantare a Creditelor Aurel Saramet si i-a spus ca e-mailul saupersonal a fost blocat de numarul mare al plangerilor primite dinpartea persoanelor care reclama probleme in programul "Prima casa",cerandu-i sa stabileasca un calendar clar de proceduri. SefulGuvernului i-a spus presedintelui Fondului National de Garantare aCreditelor pentru IMM, care gestioneaza derularea programului"Prima casa", ca foarte multe persoane sunt nemultumite deoarecedosarele de creditare sunt procesate greu si reclama faptul carisca sa piarda avansul platit pentru cumpararea unei locuinte.Surse oficiale au declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca Guvernulintentioneaza ca, impreuna cu bancile, sa reduca termenul definalizare a dosarelor pentru "Prima casa" si sa propuna un termenmai lung cu pana la 20 de zile pentru incheierea antecontractelorde vanzare-cumparare a caselor, de la aproximativ 30 de zile inprezent la 45-50 de zile, analizand si varianta unui nou proiect destimulare a constructiilor noi, printr-un program similar acestuia.Mediafax

Coada la Fondul de Garantare

ZF a publicat pe site la inceputul acestei saptamani un reportajdespre zecile de oameni care fac coada la sediul Fondului deGarantare a Creditelor, in speranta ca dosarele lor pentru "Primacasa" vor fi aprobate si nu isi vor pierde antecontractele devanzare-cumparare. Reportajul a avut aproape 4.000 de accesari, depatru ori mai multe decat are, in medie, o stire pe zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO