Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a restructurat 2.000 de credite pentru clienti

Banca Transilvania a restructurat 2.000 de credite pentru clienti
11.08.2009, 17:51 272

Banca Transilvania a restructurat pana in prezent aproximativ 2.000 de credite pentru clientii sai atat persoane fizice, cat si firme, pentru a-i ajuta sa treaca de perioada dificila, spune Robert Rekkers, directorul general al bancii.

Creditele neperformante - cele care inregistreaza restante mai vechi de 90 de zile la plata ratelor - au ajuns in iunie sa reprezinte 3,19% dintr-un portofoliu total de 11,27 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), la sfarsitul lui iunie. Banca s-a concentrat in ultimii ani pe finantarea firmelor mici si mijlocii, astfel ca in prezent imprumuturile pentru persoane juridice reprezinta 57% din portofoliul total de credite.

Tocmai firmele de mici dimensiuni sunt si cele mai lovite de contractia puternica a economiei si de blocajul financiar, in conditiile in care nu au rezerve, iar posibilitatile de a face economii de costuri sunt limitate.

 

Provizioane de 108 mil. euro

Pe fondul deteriorarii portofoliului de credite, Banca Transilvania (BT) a provizionat puternic, aceste cheltuieli erodand castigul bancii. Soldul total al provizioanelor se apropia in iunie de 453 de milioane de lei (108 milioane de euro), dupa ce in primul semestru au fost puse deoparte 222 de milioane de lei.

"Avem o politica foarte prudenta. Am facut provizioane destul de mari, dar avem si de unde, pentru ca profitul inainte de impozitare este destul de mare", a precizat pentru ZF Rekkers. Banca nu a apelat la facilitatea permisa de reglementarile BNR, de a ajusta valoarea creditelor cu intarzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile cu pana la 25% din valoarea garantiilor detinute.

Profitul operational (inainte de provizionare) marcheaza o crestere cu 57% in lei, pana la 232 de milioane de lei, in primul semestru. Cresterea a fost sustinuta de majorarea puternica a veniturilor.

BT a reusit in primul semestru sa-si majoreze veniturile operationale cu 17% in lei, pana la 571 de milioane de lei (136 mil. euro), in special pe fondul marjelor de dobanda si al castigurilor din operatiuni financiare. Totodata, veniturile din taxarea operatiunilor derulate de clientela au urcat cu 13%, in conditiile in care numarul de tranzactii procesate pentru clienti a urcat cu 30%.

In paralel, BT a reusit sa-si diminueze cheltuielile operationale cu 1%, pana la 338 milioane de lei (80 de milioane de euro), astfel ca raportul cost/venit a coborat la 62%, de la 67% in iunie anul trecut. In primul semestru, banca si-a majorat fondurile atrase de la clientela cu 8% in lei, pana la 13,3 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro), in conditiile in care a avut o politica destul de agresiva, pozitionandu-se prin dobanzile platite in partea de sus a pietei. Raportul dintre creditele acordate si depozitele atrase era la sfarsitul lui iunie de 86%. La sfarsitul lui 2008 raportul era de 93%.

Rekkers spune ca banca are suficiente lichiditati si o pozitie confortabila din punctul de vedere al capitalizarii, astfel ca va continua sa dea credite. De altfel, el noteaza ca cererea de credite din partea firmelor a revenit, in special pentru produsele garantate de Fondul de Garantare a Creditelor.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO