Bănci și Asigurări

Banca Transilvania sufera din cauza PNA

18.01.2005, 00:00 21

Actiunile Bancii Transilvania s-au numarat ieri la Bursa printre principalele perdante dupa ce pe piata au aparut informatii conform carora Parchetul national Anticoruptie cerceteaza pentru fraude mai multi functionari ai bancii pentru prejudicii aduse acesteia. Actiunile bancii au fost cotate la inchidere la 10.800 lei/actiune, in scadere cu 2,7% fata de ziua precedenta.
Conducerea bancii a precizat ieri ca declaratiile procurorilor anticoruptie se refera la frauda din anul 2001 de la Sucursala Bacau, care era cunoscuta de mai mult timp si ale carei efecte au fost inlaturate. "Dorim sa mentionam ca evenimentele la care se face referire s-au petrecut in perioada 2001 - 2002, dar nu au avut vreo influenta asupra activitatii si rezultatelor recente ale Bancii Transilvania," precizeaza un comunicat al bancii.
Procurorii anuntasera ca cerceteaza producerea unui prejudiciu de 400 miliarde de lei (10 milioane de euro), in dauna Sucursalei Bacau a Bancii Transilvania. In acest dosar sunt cercetate 84 de persoane - functionari bancari si administratori ai unor societati comerciale. De altfel, recent procurorii anticoruptie au deferit justitiei alte 66 de persoane care au adus Bancii Transilvania un prejudiciu de 220 miliarde de lei (circa 5,4 milioane de euro).
Banca Transilvania s-a numarat printre cele mai tranzactionate actiuni ieri la Bursa cu operatiuni in valoare de 53 miliarde de lei. Banca Transilvania are o capitalizare bursiera de 380 milioane de euro.
Banca Transilvania a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu o crestere de 40% a profitului brut, in timp ce activele bancii s-au dublat fata de luna septembrie a anului trecut. La finalul lunii septembrie 2004, banca inregistra un profit brut de 531 miliarde de lei (12,9 milioane de euro).  Activele bancii au ajuns la 23.449 miliarde de lei (570 milioane de euro), care reprezinta o cota de piata de 2,66% din sistemul bancar romaneas.
Actiunile BRD au inregistat in schimb ieri la Bursa o noua crestere, fiind cotate la inchidere la 46.500 lei/actiune, in crestere cu 1,3% fata de finalul saptamanii trecute. Valoarea trazactiilor cu actiunile BRD a fost de 53 miliarde de lei (1,4 milioane de euro).
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat o usoara corectie negativa, incheind ziua cu 0,9% sub ultimul pret de vineri. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Carpatica s-a realizat la 5.500 lei/actiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO