Bănci și Asigurări

Bancherii aproape si-au luat gandul de la credite retail de 2 mld. lei

12.01.2010, 23:07 21

Intarzierile mai mari de 90 de zile la plata creditelorcontractate de populatie au ajuns in noiembrie la 2,05 miliarde delei (480 mil. euro), aproape triplu fata de aceeasi perioada aanului trecut, in conditiile in care majorarile de venituri au foststopate, iar numarul somerilor creste de la o luna la alta, aratadatele BNR.

Aceasta categorie de intarzieri la rambursare, clasificate deBNR in categoria pierdere, reprezinta in continuare circa treisferturi din restantele de peste 30 de zile. In acelasi timp,portofoliile de credite in lei sunt cele care dau cele mai maribatai de cap bancherilor, restantele pe acest segment ajungand la1,7 mld. lei in noiembrie, dublu fata de sfarsitul lui 2008.

Bancherii spun ca principalul factor de presiune asupracalitatii portofoliilor de credite este rata somajului, care aurcat in decembrie la 7,8%, fata de 4,4% in aceeasi luna din 2008.Veniturile mai mici ale populatiei preseaza, de asemenea, asuprarestantelor. Intarzierile la plata creditelor in valuta s-austabilizat in ultimele luni dupa ce au accelerat mai puternic inprima parte a anului trecut pe fondul deprecierii abrupte a leului.Creditele in valuta reprezinta circa 60% din totalul finantariloracordate de banci populatiei si sunt in mare parte imprumuturi cugarantii.

Analistii apreciaza ca portofoliile de credite ale bancilor vorcontinua sa se deterioreze cel putin pana la jumatatea acestui anavand in vedere revenirea lenta a economiei si numarul in crestereal somerilor.

Ritmul de crestere al restantelor a inregistrat totusi otendinta de aplatizare in ultimele luni, care ar putea continua siin perioada urmatoare. Eventuale variatii mai abrupte ale niveluluirestantelor ar putea avea loc in functie de masurile de reformare aadministratiei publice. Circa 150.000 de functionari publici si-arputea pierde locurile de munca in acest an ca urmare a incercarilorde restructurare a cheltuielilor bugetare.

Numarul restantierilor persoane fizice a urcat cu peste 10.000de persoane in noiembrie, dupa o scadere nesemnificativa in lunaanterioara. Restanta medie a ajuns astfel la aproape o mie deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO