Bănci și Asigurări

Bancherii au bani, dar ezită să crediteze economia: au ţinut la BNR 4,4 mld. lei în fiecare zi din noiembrie, un nivel record

Bancherii au bani, dar ezită să crediteze economia: au...

Autor: Ciprian Botea

17.12.2013, 00:06 169
Băncile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, 4,4 miliarde de lei (echivalentul a 1 miliard de euro) în fiecare zi lucrătoare din luna noiembrie, un nou maxim istoric care reflectă lichiditatea abundentă din piaţa monetară, dar şi reticenţa bancherilor de a finanţa economia reală.
 
Sumele rulate prin facilitatea de depozit pe o zi s-au ridicat la un volum total de 93 miliarde de lei (21 mld. euro) în noiembrie, respectiv de cinci ori peste media primelor zece luni din 2013. Precedentul record, de 80 miliarde de lei, fusese stabilit în aprilie 2010.
 
Practic, băncile preferă să primească o dobândă de numai 1% pe an de la banca centrală în loc să accelereze creditarea economiei reale. Pe de o parte, bancherii se plâng că riscurile sunt prea mari în economie şi că găsesc foarte greu clienţi eligibili, iar pe de altă parte firmele spun că dobânzile şi comisioanele percepute de bănci sunt prohibitive.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO