Bănci și Asigurări

Bancherii castiga pe luna 926 de euro net

Bancherii castiga pe luna 926 de euro net
06.07.2006, 19:52 18

Sistemul bancar a raportat cel mai ridicat nivel salarial din economie in luna mai, salariul mediu net al angajatilor din institutiile financiare fiind de 3.243 lei (926 de euro), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
"Traim intr-o piata guvernata de cerere. Cred ca salariile in sistemul bancar vor mai creste in mod sustinut in urmatorii 2-3 ani, dupa care va urma o perioada de maturizare a pietei", spune Florin Luca, director de resurse umane al BRD.
Angajatii din institutiile financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si pensii, sunt cel mai bine platiti din economia romaneasca, nivelul salariilor din sectorul bancar crescand fata de aprilie cu 26,8%. Aceasta crestere vine dupa ce, in aprilie, nivelul salariilor din sistemul bancar a scazut cu 19%, pana la 2.558 de lei (733 de euro), scadere datorata potrivit INS, acordarii de bonusuri si prime in luna martie.
"Acum urca salariile, uneori in mod irational, mai ales din cauza lipsei acute de buni manageri si specialisti si a dorintei unor banci de a-si insusi specialistii cu orice pret. Aceasta practica va disparea in momentul in care multitudinea de talente care se formeaza acum va intra in linia intai si va satisface nivelul crescut de cerere de competente. Dupa aceea, vom asista, fara indoiala la o "calmare" a pietei muncii din sistemul bancar", explica Florin Luca, de la BRD.
Pe locul doi, dar la distanta considerabila de salariile din sectorul financiar bancar, in luna mai s-au situat sectorul transporturilor aeriene si fabricarea produselor din tutun, ambele cu un salariu mediu net de 1.785 de lei (509 euro).
Cele mai mici salarii se inregistreaza in activitatea de fabricare a articolelor de imbracaminte, cea a prelucrarii lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, cu un salariu mediu net de 505 lei (144 de euro). Industria hotelurilor si a restaurantelor, desi a inregistrat o crestere fata de luna aprilie, se situeaza si ea la coada plutonului, cu un salariu mediu net de 539 de lei (154 de euro) pe luna.
Per ansamblu, salariul mediu net a scazut in mai cu 0,7% fata de nivelul inregistrat in luna precedenta, pana la 833 de lei (238 de euro), salariul mediu brut fiind de 1.109 de lei (317 euro).
Principalele cauze ale scaderii castigului salarial net au fost acordarea primelor lunare sau ocazionale din aprilie, pentru sarbatorile de Pasti, in activitati cum ar fi silvicultura, industria miniera, fabricarea produselor din tutun, industria mijloacelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, telecomunicatii, asigurari, administratie publica, arata INS.
Un alt factor a fost scaderea productiei in luna mai in activitatea de fabricare a substantelor si a produselor chimice. Pe de alta parte, au fost inregistrate cresteri salariale in domeniul extractiei hidrocarburilor, in prelucrarea titeiului, industria metalurgica, fabricarea produselor textile si de imbracaminte, industria de masini si aparate electrice, constructii, explicate fie prin acordarea de prime, fie prin majorari ale productiei, mai arata datele INS.
Numarul salariatilor din economie a fost la sfarsitul lunii mai de 4,6 milioane in unitatile cu 4 salariati si peste, cu 143.000 mai mare decat in aprilie.
De asemenea cresteri semnificative s-au inregistrat in activitati sezoniere: agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, hoteluri si restaurante, transport si depozitare.
Potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), la nivel national, ritmul de majorare al salariilor va incetini de la 11,8%, in acest an, la 10,4%, in 2007, pentru a se accelera la 11,1%, in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO