Bănci și Asigurări

Bancherii cer Finantelor un fond special de sustinere

Bancherii cer Finantelor un fond special de sustinere

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea (centru), a strans ieri 100 de propuneri de la bancheri, patronate si sindicate pentru atenuarea efectelor crizei (Foto: Agerpres)

12.01.2009, 17:56 21

Bancherii solicita constituirea de catre Guvern a unui fond destinat sprijinirii bancilor care ar putea ajunge sa aiba probleme, indiferent de provenienta capitalului acestora, pentru evitarea unui risc sistemic.

"Alocarea de catre Guvern a unui fond destinat salvarii bancilor din Romania indiferent de capital pentru evitarea unui risc sistemic este una dintre masurile aflate pe lista solicitarilor ARB", a afirmat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.
El a participat la intalnirea de ieri dintre ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, si reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor, la care au fost prezenti si Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, si Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Ar fi bine ca Guvernul sa aiba un plan B, de rezerva, de infuzie de capital, pe baza caruia sa poata interveni in cazul in care ar aparea probleme la unele banci. Nu este vorba ca bancile sa arunce toata povara pe umerii Guvernului, ci sa se stie cum se poate actiona. In toata Europa statele au intervenit pentru sustinerea sistemelor bancare, astfel incat sa fie relansata creditarea si implicit activitatea economica", a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC.
El spune ca reactia BNR si a Finantelor a fost pozitiva, mai ales banca centrala aratandu-se gata sa ia masuri de sprijinire.
"Presimt ca BNR va lua in viitorul apropiat masuri de fluidizare a creditarii precum reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, eventual in schimbul plasamentelor in titluri de stat, si reducerea ratei dobanzii de politica monetara, care ar fi un semnal foarte bun pentru nivelul dobanzilor la creditele in lei." Nu in ultimul rand, seful ARB afirma ca saptamana aceasta Consiliul de Administratie al BNR ar putea aproba relaxarea conditiilor de creditare a persoanelor fizice.
"Am incheiat deja discutiile tehnice si am motive sa cred ca BNR va aproba principala noastra propunere de a trata diferentiat creditele care sunt garantate cu ipoteci. Practic, clientul care isi aduce casa in garantie va putea beneficia de un grad de indatorare mai relaxat, putand imprumuta din nou sume mai mari", a mai spus Ghetea.
Discutia de ieri de la Finante a durat doua ore si a avut drept scop stabilirea unor masuri anticriza in vederea atenuarii tendintei de incetinire a economiei.
Pana in prezent au fost propuse peste 100 de masuri privind relansarea economiei, finantarea firmelor si a deficitului bugetar si masuri de protectie sociala. Pogea a spus ca se asteapta ca bancile sa dezghete creditarea intr-un interval rezonabil.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO