Bănci și Asigurări

Bancherii iau 5 mld. lei de la BNR ca sa crediteze statul

26.05.2009, 00:00 13

BNR a injectat ieri 5 miliarde de lei in piata monetara, printr-o licitatie la care au participat 13 banci comerciale. In cadrul operatiunii, bancile au imprumutat lei de la BNR pentru o luna, la o dobanda de 9,5% pe an, pentru care au garantat cu titluri de stat. Licitatia a venit in contextul in care tot ieri a ajuns la scadenta o operatiune similara derulata in trecut, care genera o iesire de 4,7 miliarde de lei din piata.

Banca centrala continua astfel sa se asigure ca bancile au suficiente lichiditati pentru a evita episoade de crestere puternica a dobanzilor. In sedinta de ieri dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt au urcat din nou pe palierul de 10% pe an, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Ministerul Finantelor a absorbit in schimb 935 de milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de un an. Suma a fost usor mai mica decat cea planificata, de un miliarde de lei. Statul a acceptat sa plateasca un randament mediu de 11,25% pe an, fata de 11,5% pe an, la licitatia precedenta. Titlurile au fost plasate la un randament mediu de 11,14% pe an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO