Bănci și Asigurări

Bancherii încă încearcă să schimbe Ordonanţa 50 ca să evite procesele cu clienţii nemulţumiţi

Autor: Mihaela Popescu

27.09.2010, 23:58 88

Bancherii încearcă pe toate căile să evite procesele cu clienţiinemulţumiţi de modul în care li s-au aliniat contractele de creditla reglementările noi aduse de Ordonanţa 50 şi spun că îi vor cereşi preşedintelui Traian Băsescu modificarea acesteia.

De cealaltă parte, Consiliul Concurenţei nu vede de unde ar venipierderile de care se plâng băncile atât timp cât au conservatnivelurile vechi ale dobânzilor prin actele adiţionale lacontractele de credit.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a avut ieri după-amiază oîntâlnire la Ministerul de Finanţe cu autoritatea de Concurenţă şicu ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor)pentru a le prezenta din nou argumente pentru modificareaordonanţei aprobate în luna iunie.

Care ar fi miza evitării proceselor cu clienţii ? Un singurverdict dat de Tribunal împotriva băncilor într-un caz legat deOrdonanţa 50 ar putea antrena obligaţia constituirii de provizioanepentru toate celelalte credite, aducând astfel pierderi în sistemulbancar, după cum susţine Radu Gheţea, preşedintele ARB.

Acest "pericol" ar apărea însă de-abia în 2012, când băncile vortrece la standardele internaţionare de raportare financiară.

"Noi nu vrem procese cu asociaţii de clienţi, ci vrem o legeclară, care să nu lase loc de interpretări. Din 2012 România vaaplica în totalitate standardele internaţionale de contabilitateIFRS, iar, conform acestora, firma care face auditul va cere listalitigiilor şi mai ales a cazurilor pierdute în instanţă de cătrecel auditat. De exemplu, dacă presupunem că CEC Bank va pierde unproces cu un client, auditorul va spune că există un precedent şiva cere provizioane pentru toate cele 347.000 de credite dinportofoliu, ceea ce înseamnă pierderi pentru bancă", a declaratieri Radu Gheţea în cadrul conferinţei "Mediafax Talks aboutCompetition Law".

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei (CC) au afirmat însă căbăncile au luat deja măsuri pentru evitarea pierderilor pe termenscurt. "Să vedem mai întâi pierderile. Până acum, băncile aualiniat contractele de credit la noua reglementare modificânddobânda de referinţă, însă menţinând DAE (dobânda activă efectivă -n. red.) la acelaşi nivel, de aceea nu văd de unde ar venipierderile în sistemul bancar pe termen scurt", a declarat BogdanChiriţoiu, preşedintele CC. Consiliului Concurenţei a susţinutconstant proiectul de Ordonanţă iniţiat de Autoritatea pentruProtecţia Consumatorilor, urmărind transpunerea în legislaţialocală a unei directive europene privind transparenţa condiţiilorde creditare în sectorul bancar.

"Această ordonanţă a ieşit fără să se ţină cont de punctul devedere al comunităţii bancare. Încercăm în continuare să obţinemunele lămuriri de la ANPC", a mai spus Gheţea, menţionând căbancherii vor solicita preşedintelui Traian Băsescu să nu promulgelegea de aprobare a OUG 50/2010 dacă aceasta iese din Parlament înforma actuală. În acest moment, ordonanţa este la Comisia deFinanţe-Bănci din Camera Deputaţilor.

"Bancherii au venit şi cu argumentul că o corelare a rateidobânzii la Euribor va aduce majorarea costurilor creditelor pentruclienţi pentru că Euribor va creşte în următorii ani. În trecut,dobânzile au crescut însă chiar şi fără creşterea ratei Euribor", amai spus Chiriţoiu.

Stolojan: Clienţii să ceară negocierea scăderiimarjelor

"Clienţii băncilor ar trebui să negocieze marja la credite cubăncile şi să nu accepte marjele foarte mari de 7-8% pe care lepropun acum băncile", a declarat ieri europarlamentarul TheodorStolojan cu privire la disputa dintre bănci şi clienţi care aapărut în ultima perioadă. Unii bancheri precum preşedinteleRaiffeisen Steven van Groningen afirmă că aplicarea în acest momenta Ordonanţei 50/2010 este în defavoarea clienţilor, pentru căvechile dobânzi de 8-9% ajustabile conform vechilor contracte lalatitudinea băncii se vor transforma în euribor plus 7-8% marjă.Când euribor, aflat acum la un minim istoric de 1%, va creşte la3-4%, aceste dobânzi vor deveni 11-12%, a explicat bancherul în maimulte rânduri. Theodor Stolojan afirmă însă că stabilireaunilaterală a dobânzii de către bancă trebuie să înceteze şidobânda variabilă trebuie să fie legată de un indicatortransparent, precum Euribor.

AOAR: Creditele şi utilităţile, prea scumpe

Firmele româneşti nu pot concura cu jucătorii străini din UE, încondiţiile în care costul creditelor pe piaţa locală este de douăori mai mare decât în ţări precum Polonia sau Cehia, a susţinutCristian Pârvu, secretarul general al AOAR (Asociaţia Oamenilor deAfaceri din România) în cadrul conferinţei Mediafax. El a mai atrasatenţia şi asupra preţurilor reglementate la gazele naturale şi laalte utilităţi care sunt o sursă importantă de inflaţie în acestmoment. "În sectorul carburanţilor se petrec lucruri care nu credcă s-au petrecut în vreo altă ţară în contextul crizei economice peo piaţă reglementată: creşteri de profit de peste 200% faţă deprimele şase luni din 2009", a afirmat Pârvu. Petrom, singurulproducător de petrol şi gaze din România, a înregistrat în primeleşase luni un profit de 1,5 mld. lei (366,8 mil. euro), de pesteparu ori mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecutşi de aproape două ori mai mare faţă de tot câştigul din 2009.Oficialii companiei au declarat în momentul raportării rezultatelorsemestriale că au fost doi factori care au contat decisiv înatingerea acestui ritm de creştere: majorarea preţului barilului depetrol cu aproape 50% şi reorganizarea activităţii de rafinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO