Bănci și Asigurări

Bancherii încearcă să reia creditarea companiilor

Autor: Ciprian Valentin Botea

20.04.2011, 23:58 40

Semnalele pozitive apărute în economie în ultima perioadă auajuns la investitorii străini, care se uită mult mai atent laoportunităţile existente pe piaţa locală, au spus participanţii laun seminar organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu AlphaBank, casa de avocatură Salans şi compania de consultanţăEnsight.

"Vedem o accelerare a producţiei industriale, iar exporturiles-au apropiat de importuri, ceea ce a condus la un deficit de contcurent foarte mic. Este pentru prima dată în ultimii ani cândanaliştii străini pun aceste veşti pozitive în rapoartele decercetare pe care le trimit investitorilor", a declarat SergiuOprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank.

Bancherii susţin că firmele care produc bunuri pentru exportsunt depăşite de cerere şi au deja planuri pentru extindereacapacităţilor de producţie, ceea ce se reflectă în cererea decredite pentru investiţii.

Sunt însă în continuare sectoare economice cu probleme, undecompaniile sunt supraîndatorate şi au probleme cu rambursareafinanţărilor pe fondul scăderi cifrelor de afaceri.

"Principala problemă a ultimilor doi ani este aceea că jucătoriidin economia reală nu au putut depune proiecte bancabile din cauzascăderii garanţiilor şi a unui grad ridicat de îndatorare",consideră Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

Între timp, băncile tentează clienţii concurenţei cu credite derefinanţare şi se ocupă de administrarea portofoliilor deîmprumuturi neperformante.

"Dorinţa noastră este ca după doi ani de criză în bilanţurilebăncilor să rămână doar activele bune", spune Radu Gheţea,preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO