Bănci și Asigurări

Bancherii inventează noi formule şi indici ca să lase dobânzile neschimbate

12.08.2010, 23:46 25

Bancherii au găsit soluţia astfel încât să menţină neschimbatcostul creditelor pentru persoane fizice aflate în derulare, chiardacă trec la o formulă de calcul transparentă, legându-o de unindice independent - cum sunt Robor şi Euribor. Banca poate aplica,pe lângă marja percepută peste aceşti indicatori, un procent deajustare a nivelului dobânzii de referinţă, astfel încât costulcreditului să rămână nemodificat la momentul schimbării metodei decalcul.
Astfel, clienţii nu vor obţine şi costuri mai mici odată cuaplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgentă nr. 50 din iunie anulacesta, care stabileşte noi reglementări pentru creditele pentruconsumatori, ci doar vor avea garanţia că pe viitor costulîmprumutului va fluctua exclusiv în funcţie de nivelulindicatorilor de referinţă ai pieţelor monetare interbancare.
Spre exemplu, ING Bank, un jucător de top zece după activeledeţi­nute, a trimis clienţilor care au în derulare crediteipotecare o scrisoare prin care îi informează că dobânda se vacalcula în funcţie de o nouă formulă - rata de referinţă plus omarjă fixă.
"«Rata de referinţă» va fi obţinută prin modificarea ratei internede referinţă ca fiind: media indicelui Robor/ Eurobor plus/minus unprocent care va rămâne fix pe toată perioada ulterioară acontractului, principiul care a stat la baza acestei calculaţiifiind nemodificarea valorii ratei dobânzii de la momentulschimbării formulei de calcul în acord cu noile prevederi legale",potrivit informării trimise de ING către un client care are înderulare un credit ipotecar "Casa nouă". ING îşi invită clienţii caîncepând cu 1 septembrie să meargă în unităţile sale pentru a semnaacte adiţionale la contractele de credit.
Nu toate băncile au ales însă o astfel de variantă.
"Mergem spre invitarea clienţilor în agenţii pentru consultări cuconsilierii noştri, astfel încât să găsească o soluţie convenabilă.Nu este cea mai bună modalitate să trimiţi o scrisoare în care săprezinţi un număr limitat de opţiuni", spune Dana Demetrian,directorul Polului Administrativ al reţelei BRD.
Prin Ordonanţa de Urgenţă nu­mărul 50 din iunie anul acesta,băncile sunt obligate să ofere clienţilor persoane fizice creditecu dobândă fixă pe toată perioada de rambursare sau calculată înfuncţie de un indicator independent - respectiv indicatoriipieţelor monetare Robor pentru lei, Euribor pentru euro - plus omarjă, de asemenea fixată pe toată durata contractului.Preve­derile se aplică inclusiv pentru creditele aflate înderulare, al căror număr se ridică la circa 8 milioane. Bănciletrebuie să se conformeze până la sfârşitul lui septembrie, astfelcă majoritatea jucătorilor au început să trimită clienţilor adreseprin care le prezintă alternativele şi îi invită în unităţi, pentrua semna acte adiţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO