Bănci și Asigurări

Bancherii se obişnuiesc cu marje mai mici: creditele s-au ieftinit cu 25% într-un an

Bancherii se obişnuiesc cu marje mai mici: creditele...

Autor: Anelis Baciu

04.09.2014, 19:12 460

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei a ajuns la 8,17% pe an în iulie, ceea ce înseamnă o scădere de peste trei puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Scăderea este echivalentă cu o ieftinire a creditelor cu 25%. Pe segmentul companiilor, dobânda medie s-a redus de la 8,6% la 6,3% pe an în aceeaşi perioadă.

Odată cu ieftinirea creditelor s-au diluat şi marjele de câştig ale bancherilor, deşi băncile au compensat o parte din scăderea veniturilor din dobânzi prin reducerea bonificaţiilor plătite la depozite.

„Mai e loc de scădere a dobânzilor la cre­dite, problema e însă costul riscului, care e încă destul de ridicat. Marja de câştig va rămâne constantă pentru că e un exces de lichiditate, iar băncile nu sunt presate să atragă depozite“, a declarat Mihai Pătrulescu, senior analist al UniCredit Ţiriac.

Marja de câştig la lei (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite) se situa la circa 5,1% în cazul populaţiei, fiind în scădere cu 24% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, luna iulie a anului trecut a indicat cea mai bună marjă de câştig pe segmentul de retail din ultimii şapte ani - de 6,7 puncte procentuale.

Dacă pe retail bancherii fac mai puţini bani, pe segmentul companiilor marja de câştig din dobânzi s-a menţinut la aceelaşi ni­vel ca anul trecut, de 4,6 puncte procentuale. După ce BNR a demarat ciclul de relaxare monetară în vara anului trecut bancherii s-au repezit cu tăierile la dobânzile plătite la depozite, reducerile fiind mai vizibile în cazul firmelor, unde şi volumul depozitelor este mai volatil. Băncile plăteau în medie o dobândă de 3% la economiile în lei plasate de populaţie, în timp ce în cazul companiilor bonificaţiile se situau sub 2% la finalul lunii iulie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut dobânzile la depozitele populaţiei au scăzut cu 1,7 puncte procentuale, în timp ce dobânzile plătite companiilor s-au diminuat cu peste 2 puncte procentuale.  În urmă cu cinci ani băncile plăteau o dobândă de peste 10% la economiile în lei.

Pe de altă parte, bancherii speră ca prin marjele de câştig mai mari la creditele de consum să compenseze o parte din scăderea veniturilor din dobânzi din ultimii ani, fenomen accentuat de subţierea bilanţurilor de credite. Mai mult, veniturile sunt erodate de cheltuielile mari cu provizioanele. Creditele de consum au cele mai mari marje de câştig, dobânda medie ajungând la circa 10% pe an, dar comportă şi cele mai mari riscuri.

Credite mai ieftine reuşesc să obţină doar clienţii care acceptă să-şi vireze venitul într-un cont curent deschis la banca creditoare, ceea ce reprezintă un element de confort pentru bancheri. Multe bănci aplică în cazul acestor clienţi o reducere de dobândă de 0,5 până la 2-3 puncte procentuale în funcţie de tipul creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO