Bănci și Asigurări

Bancherii şi-au îngroşat marjele de câştig în februarie

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance: Creşterea dobânzilor s-ar putea datora actualizării indicilor de referinţă deoarece marjele băncilor nu au fost mai mari. Piaţa tinde către o aliniere a marjelor de dobândă pe palierul de 5%, faţă de 6-7% anul trecut.

Bancherii şi-au îngroşat marjele de câştig în februarie

Autor: Ciprian Botea

30.03.2011, 23:52 67

Creditele noi pentru populaţie şi pentru companii, atât în leicât şi în euro, s-au scumpit în februarie cu până la două puncteprocentuale, în timp ce dobânzile la depozite au continuat săcoboare, ceea ce arată că bancherii încearcă din nou să îşirotunjească marjele de câştig.
Dobânda medie la creditele noi acordate clienţilor îndividualia crescut cu un punct procentual în februarie şi a ajuns la 13,5%pe an, în linie cu tendinţa înregistrată în prima lună a anului,arată datele BNR.

Creşterea se datorează în mare parte majorării costuluifinanţării pe piaţa monetară deoarece bancherii au menţinut sauchiar au redus marjele de dobândă, spun jucătorii din piaţă.Totodată, în ultimele săptămâni au apărut semnale tot mai puternicecă băncile încearcă să atragă clienţi la credite cu dobânzi maimici.

"Creşterea dobânzilor s-ar putea datora actualizării indicilorde referinţă deoarece marjele băncilor nu au fost mai mari. Piaţatinde către o aliniere a marjelor de dobândă pe palierul de 5%,faţă de 6-7% anul trecut. Băncile mari, care sunt şi cele maiactive în piaţă în acest moment, au redus deja marjele de dobândăşi cred că ceilalţi jucători se vor alinia având în vedere căcererea rămâne scăzută", a comentat Anca Bidian, directorul generalal brokerului de credite Kiwi Finance.

Costul mediu la depozitele interbancare pe trei luni(principalul indicator după care sunt calculate dobânzile lacredite) a urcat în februarie la 5,75% pe an de la 5,25% pe an înluna anterioară din cauza reducerii lichidităţii pe piaţă. Costulbanilor pe piaţa monetară a început să scadă însă în ultimelesăptămâni, acţiune dublată şi de o reducere mai agresivă a marjelorpracticate de bănci.

"Scăderea marjelor de dobândă a început în ultimul trimestru alanului trecut, dar reduceri mai agresive au fost vizibile abia lasfârşitul lui februarie şi în martie. Acum avem în premieră dobânzimai mici la creditele negarantate în lei decât la cele în euro",mai spune Bidian.

Creşterea din februarie a dobânzilor le-a permis însă băncilorsă-şi crească marjele de câştig (diferenţa dintre dobânda medie lacredite şi cea la depozite) deoarece bonificaţiile plătite pentrufondurile atrase de la clienţi au continuat să scadă. Astfel marjade dobândă la lei a urcat de la 5,3% în ianuarie la 6,4% lunatrecută, ajungând la maximul ultimului an. Marjele de câştigacoperă costurile cu neperformantele, costurile operaţionale şicele cu rezervele minime obligatorii şi generează o parte dinprofitul băncilor.

De asemenea, dobânda medie la creditele noi în lei acordatecompaniilor a crescut cu aproape două puncte procentuale lunatrecută, până la 11,2% pe an.

Scumpirea mai accentuată a finanţărilor pentru companii vine încondiţiile în care pe lângă creşterea costului finanţării,bancherii a trebuit să acopere şi majorarea cu peste o jumătate depunct procentual a dobânzilor la depozitele plătite decompanii.

Soldul depozitelor companiilor a scăzut constant în ultimeleluni, ajungând la echivalentul a 67 miliarde lei la sfârşitul luifebruarie, în condiţiile în care bonificaţiile s-au apropiat depragul de 5% pe an, adică mult sub rata de 7,6% a inflaţiei. Pentrua încuraja economisirea bancherii s-au văzut nevoiţi să majoreze cu0,6 puncte procentuale dobânzile la depozite, care au revenit lanivelul înregistrat în primăvara anului trecut, de 5,7% pe an.

Şi creditele în euro s-au scumpit cu un sfert de punctprocentual în februarie, la 5,82% pe an în cazul populaţiei şi5,63% pe an în cazul companiilor, chiar dacă dobânzile la depoziteau scăzut pentru ambele categorii de clienţi.

Bidian spune însă că în perioada următoare dobânzile ar trebuisă se stabilizeze pe un palier mai jos decât în 2010, costurileurmând să scadă atât pentru creditele cu garanţii, cât şi pentrucele de nevoi personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO