Bănci și Asigurări

Bancherii trebuie sa reia creditarea in volum mare si sa scada dobanzile la depozite daca vor profit

Bancherii trebuie sa reia creditarea in volum mare si sa scada dobanzile la depozite daca vor profit
04.05.2009, 00:00 20

Bancile trebuie sa reia creditarea in volume semnificative si sa ajusteze dobanzile platite la depozite, pentru a reusi sa isi imbunatateasca marjele de castig si sa revina pe profit, spun analistii, dupa ce in primul trimestru pierderile la nivel de sistem s-au ridicat la 50 mil. euro, potrivit datelor BNR.

"Factorul cel mai important au fost provizioanele, e cert ca restantele au crescut destul de mult. Daca platesti mult si la depozite, nu mai ramane loc pentru profit", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.
El se asteapta ca dobanzile la depozite sa coboare pe masura ce costurile de finantare ale bancilor scad.
Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, a aratat la sfarsitul saptamanii trecute ca provizioanele au explodat la inceputul anului, conditii in care bancile au inregistrat pierderi in ianuarie si februarie, iar, in ciuda unei usoare recuperari in martie, rezultatul pe primul trimestru a fost negativ. El a afirmat ca BNR a inceput o verificare la nivelul bancilor, suspectand ca unii jucatori au amanat anul trecut constituirea de provizioane, impingandu-le in 2009, pentru a-si maximiza castigul.
Provizioanele constituite de banci pentru riscul de credit au urcat la 10,15 mld. lei (2,4 mld. euro) in martie, de 7,5 mld. lei la sfarsitul anului trecut.
"Singurul lucru pe care il poate face BNR e sa ceara mai mult capital, unde va fi nevoie. E clar ca in sistemul bancar lucrurile nu vor fi usoare anul acesta, chiar daca nu vor fi neaparat pierderi. Abia acum se va vedea care sunt bancile cu adevarat solide. Altele vor spune ca nu mai renteaza sa faca business in Romania sau vor fi cumparate", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
El spune ca este tardiv ca BNR sa intareasca acum supravegherea bancilor, singura masura care ar fi de ajutor ramanand incurajarea creditarii.
Ionut Dumitru noteaza ca, pe fondul injectiilor de lichiditate operate de BNR in ultimele luni, dobanzile pe piata interbancara au inceput sa coboare, inclusiv pentru maturitatile mai lungi.
"(Pierderea) este expresia nebuniei pe depozite de la sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2009, in care s-au platit dobanzi de peste 20% pe an la lei sau 10% pe an la euro. Costurile nu pot fi transferate in totalitate catre clienti, pentru ca deja au dificultati la rambursarea creditelor", spune economistul Raiffeisen Bank. Dumitru se asteapta ca dobanzile la depozite sa coboare, in timp ce stabilitatea cursului va ajuta la incetinirea cresterii restantelor la creditele in valuta.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, subliniaza ca rezultatele publicate de BNR sunt calculate conform metodologiei locale, mult mai severa decat standardele internationale de raportare financiara.
"Pe partea de profit operational lucrurile inca stau bine. Depinde de cum va reusi fiecare banca sa trateze creditele cu probleme, dar si de ce va face Guvernul in privinta somajului sau a investitiilor", spune Anghel. BNR a facut in martie un prim pas pentru alinierea metologiei proprii la standardele internationale, permitand bancilor sa ia partial in calcul garantiile la stabilirea provozioanelor pentru creditele cu restante mai vechi de 90 de zile.
"Pe masura ajustarii cerintelor de provizionare cred ca ar putea sa creasca si profitul pe RAS (standardele locale de contabilitate, n. red.)", spune Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO