Bănci și Asigurări

Băncile au plătit doar 370 mil. lei impozit pe profit anul trecut

Autor: Claudia Medrega

21.03.2013, 00:07 646

Băncile comerciale au plătit anul trecut doar 370 mil. lei în contul impozitului pe profit, sumă de patru ori mai puţin decât vărsămintele realizate în 2012 de BNR din veniturile nete, care s-au ridicat la 1,33 mld. lei.

Totuşi, sistemul bancar a contribuit cu aproape 3,5 mld. lei la bugetul general consolidat al statului, mai ales pe seama impozitelor pe venit şi a taxelor sociale.

Criza economică şi problemele de eficienţă au provocat pierderi pentru aproximativ jumătate din cele 42 de bănci de pe piaţă, iar bugetul a „pierdut“ în ultimii ani o parte importantă din resursele virate de sectorul bancar, impozitele pe profit fiind în cădere liberă.

De la un profit record de 4,4 mld. lei în 2008, băncile comerciale au ajuns anul trecut la o pierdere record de 2,1 mld. lei. Sistemul bancar pe ansamblu a fost pe pierdere în ultimii trei ani, adunând pierderi de 3,4 mld. lei, în condiţiile în care o cincime din credite au devenit neperformante. Impozitul pe profit plătit de bănci în ultimii şase ani, de când s-a introdus sistemul plăţilor anticipate, a oscilat între 300 mil. lei şi 1,2 mld. lei.

Cumulat în ultimii şase ani, băncile profitabile au plătit la buget impozit de circa 3 mld. lei, din care doar o treime în perioada 2010-2012. Conform Codului fiscal, băncile au avut din 2007 obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, reprezentând o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO