Bănci și Asigurări

Bancile aveau de recuperat de la clienti 1,7 mld. euro la sfarsitul lui octombrie

25.11.2009, 23:04 18

Firmele si populatia aveau de platit catre banci, in octombrie,rate restante de 7,2 mld. lei (1,7 mld. euro), de aproape trei orimai mult decat in aceeasi luna din 2008, pe fondul cresteriinumarului somerilor si al firmelor intrate in faliment si alscaderii veniturilor disponibile.

Comparativ cu luna septembrie soldul restantelor a crescut cucirca 700 milioane de lei, indica datele BNR.

Analistii spun insa ca ritmul de crestere a restantelor da semnede aplatizare chiar daca avansul acestora nu se va opri pana lajumatatea anului viitor. "Fluctuatii vor mai exista, dar tendintaeste de aplatizare. Ritmul de crestere a somajului s-a diminuatdeja si ar trebui sa vedem o tendinta similara si in cazulrestantelor in perioada urmatoare", noteaza Nicolaie Chidesciuc,economistul-sef al ING Bank.

Cele mai mari restante se inregistrau la creditele in monedanationala, depasind 4 mld. lei, adica 5% din totalul imprumuturiloracordate pe acest segment. In schimb, restantele la valuta au avutcea mai rapida ascensiune, in ultimul an urcand de 3,8 ori.Restantele in valuta au accelerat mai ales in ultimele luni din2008 si in prima parte a acestui an, pe fondul deprecieriiaccentuate a leului.

Per total, rata restantelor raportat la soldul total alcreditelor a urcat in octombrie pana la 3,55%, comparativ cu 3,25%in septembrie si 1,28% in aceeasi luna a anului trecut.

In unele judete insa restantele au crescut de patru ori intr-unsingur an, ponderea acestora in total imprumuturi ajungand pana la7,44% in Bistrita-Nasaud, de exemplu. In alte cateva judete,restantele depasesc cinci procente.

La polul opus se afla Gorj, Tulcea sau Dambovita, unde pondereacreditelor restante in total imprumuturi se situeaza in intervalul2-2,5%. In Bucuresti, ponderea restantelor este de 3,1%. "Factoriicare genereaza acest decalaj intre judete sunt cei standard, inprincipal somajul. In Bucuresti, de exemplu, avem un somaj foartemic, ceea ce face ca restantele sa fie sub medie", spuneChidesciuc. Rata somajului in Capitala era de 2,1% in octombrie,comparativ cu o medie de 7,1% la nivel national.

In ultimii ani, romanii au preferat sa se imprumute mai mult invaluta in conditiile in care diferentialul de dobanda dintrecreditele in lei si cele in alte monede s-a mentinut constant la unnivel ridicat.

Astfel, la sfarsitul lunii octombrie creditele in valuta insumau122,5 mld. lei, reprezentand peste 60% din totalul imprumuturiloracordate de banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO