Bănci și Asigurări

Băncile elene ar putea găsi greu cumpărători pentru filialele din Europa de Sud-Est

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

29.10.2013, 21:00 1070

Băncile elene ar putea avea dificultăţi să valorifice subsidiarele din Europa de Sud-Est, inclusiv România, chiar dacă au convenit de principiu cu troica creditorilor internaţionali ai statului elen să-şi reducă prezenţa în regiune prin vânzarea de operaţiuni, au declarat surse bancare pentru cotidianul Kathimerini.

În actualul climat, va fi foarte dificilă găsirea de cumpărători pentru subsidiarele din regiunea Balcanilor, au afirmat oficiali bancari pentru publicaţia elenă. „Dacă nu se schimbă considerabil condiţiile în anii următori, este greu de anticipat vânzarea subsidiarelor noastre din ţările vecine“, a spus o sursă.

Marile bănci europene, care ar fi putut fi eventuali cumpărători, fac eforturi să-şi depă­şească propriile probleme, în contextul crizei din zona euro, şi nu iau în calcul fuziuni şi achiziţii.

Băncile străine care au ieşit de pe piaţa din Grecia au fost nevoite chiar să finanţeze instituţiile de credit elene cărora le-au cedat ope­raţiunile fără bani, astfel încât acestea să poată face faţă unor eventuale probleme, au afirmat bancherii citaţi.

Cele mai mari bănci elene au o prezenţă importantă şi în România. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu. Băncile elene deţin circa 12% din activele sistemului bancar local.

Potrivit presei elene, autorităţile pentru concurenţă din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank să-şi restructureze operaţiunile din afara Greciei în urma recapitalizării, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Statul elen deţine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, uşor sub 90% din acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Cele patru bănci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor statului elen.

WikiZF: Profilul companiei Banca Românească

WikiZF: Profilul companiei Bancpost

WikiZF: Profilul companiei Pieraeus Bank

Eurobank este singura dintre cele mai mari patru bănci din Grecia care nu a reuşit să atragă capital privat suficient în procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de către stat.

Conducerea Eurobank şi reprezentanţii statului elen au afirmat că vizează o revenire cât mai rapidă a băncii sub control privat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO