Bănci și Asigurări

Băncile mari ajung să vadă pierderi din cauza provizioanelor

Băncile mari ajung să vadă pierderi din cauza provizioanelor

Autor: Liviu Chiru

06.09.2010, 23:55 39

"Băncile mari sunt pe profit din ce au acumulat în prima parte aanului, însă în ultima perioadă au început să ia pierderi. Vinprovizioane pentru că încep să îşi facă efectul măsurilor luate deguvern. Cresc restanţele populaţiei şi ce e mai rău nu a venitîncă", avertizează Cinteză. El spune că, la nivelul sistemuluibancar, se înregistrează o pierdere "mare" după primele şapte luniale anului, fără să precizeze însă nivelul. Pe primul semestru lanivelul sistemului se înregistra o pierdere netă de 56 de milioanede euro, determinată în general de pierderile acumulate dejucătorii de talie medie şi mică, în timp ce băncile mari încăraportau profituri. BNR calculează rezultatele financiare dupăcontabilitatea locală, care prevede un tratament mult mai dur încazul provizioanelor pentru creditele neperformante decâtstandardele internaţionale de raportare financiară, utilizate degrupurile străine.
Cinteză subliniază că peste răbufnirea provizioanelor se suprapunacum şi efectele aplicării ordonanţei privind creditele pentruconsumatori, care ar putea să aducă pierderi importante unorjucători, dacă rămâne în forma actuală. "Aceste efecte cumulatecreează mari probleme. Norocul nostru este că avem bănci mari(străine în acţionariatul băncilor locale - n. red.) şi nu îşipermit să aibă o situaţie urâtă în România, dar nu ştiu cât mai potsă susţină capitalul." Şeful Supravegherii spune că BNR cere "tottimpul" majorări de capital, pentru a preveni situaţiile în care obancă să ajungă cu solvabilitatea sub pragul cerut de 10%.

Aplicarea OUG 50 distorsionează concurenţa pepiaţă

Cinteză continuă să susţină poziţia băncilor comerciale înprivinţa aplicării ordonanţei de urgenţă 50/2010, considerând că înforma actuală, reglementările ar dezavantaja băncile care auutilizat indicatori interni pentru stabilirea costului creditelorîn faţa celor care au aplicat o politică transparentă. El spune căo bancă aflată într-o astfel de situaţie a calculat că vaînregistra pierderi de 35-40 de milioane de euro anul acesta, înurma aplicării noilor reglementări.
"Asta este problema mea ca supraveghetor, induc administrativ opierdere unor bănci care erau pe aceleaşi condiţii de piaţă la datade 20 iunie (înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei - n.red.). Nu s-a întâmplat nimic care să justifice pierderea indusăprin ordonanţă", spune Cinteză.
Astfel, Cinteză dă exemplul a două bănci care la 20 iunie percepeaula creditele în euro o dobândă de 7% pe an, dar una dintr-o formulăde tipul Euribor plus o marjă de 6 puncte procentuale, iar alta dindobânda internă de referinţă de 5%, plus o marjă de 2 puncteprocentuale. Ordonanţa obligă a doua bancă să treacă la Euribor,astfel că dobânda coboară la 3% pe an. "Se distorsionează mediulconcurenţial, bănci care erau pe picior de egalitate la 20 iunie,nu sunt din 21 iunie. Din păcate nu s-a aplecat nimeni nici asuprapropunerilor Băncii Naţionale, nici asupra celor ale AsociaţieiRomâne a Băncilor", spune Cinteză. Oficialul BNR admite că unelebănci au avut încă de anii trecuţi o politică de dobânzi maitransparentă, iar acestea nu vor fi afectate, iar pe de altă partespune că în trecut unii conducători de bănci au plătit cu funcţiapentru încercarea de a induce clienţii în eroare.
"Clienţii au dreptate cu lipsa de transparen­ţă şi ambiguitateaunor bănci. Acesta este motivul pentru care am cerut schimbareaunor conducători. În ultimii doi ani, din patru con­du­cătoripentru care am cerut schimbarea, trei ca­zuri au fost pentrupolitici incorecte în privinţa comisioanelor şi stabiliriidobânzii", spune Cinteză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO