Bănci și Asigurări

Bancile si-au marit castigurile din dobanzi si in T1

Bancile si-au marit castigurile din dobanzi si in T1
09.05.2010, 23:14 30

Bancherii au dat foarte putine credite in primele trei lunipentru a putea genera incasari suficiente, asa ca au continuat sastoarca venituri din portofoliile existente de credite si depozite,reducand mult mai repede dobanzile la economisire decat lafinantari.
Astfel, diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitelein lei pentru populatie aflate in sold a urcat la sfarsitul luniimartie la 8,14%, fata de 7,57% in decembrie si cu putin peste treipuncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut.Practic, dobanzile la creditele in sold au scazut cu mai putin deun punct in ultimul an, in timp ce la depozite au coborat cu 5,5puncte. La creditele si depozitele noi, marjele se misca foartegreu in jos, mentinandu-se peste pragul de 5%.
"Marjele ridicate sunt oglinda lipsei de apetit a bancilor de arelua creditarea. Bancile desfasoara in prezent un proces decuratare a portofoliilor si abia dupa acest pas isi vor pune siproblema sa dea credite noi", a comentat Radu Craciun, directorulde investitii al Eureko Pensii.
In conditiile cresterii veniturilor din marja de dobanda, dar siale reducerii cheltuielilor, costurile operationale ale bancilor aucoborat in primul trimestru la 56,7% din venituri fata de 60,7% lasfarsitul anului trecut revenind la nivelul din martie 2009, aratadatele BNR.
"Daca ne raportam la ultimul an, vedem ca bancile au operatreduceri semnificative de costuri, inclusiv prin inchideri deagentii si concedieri de personal. Exista un caracter sezonier alcosturilor in banci, ceea ce justifica nivelul mai ridicat de lasfarsitul anului trecut", spune Craciun.
Marjele de dobanda acopera costurile cu creditele neperformante,costurile operationale si cele cu rezervele minime obligatorii sicontribuie la o parte din profitul bancii. In primul trimestru,sistemul bancar a inregistrat un profit net de 100 mil. euro, darsituatia creditelor neperformante este in continuare incerta, ceeace sporeste prudenta bancherilor.
La sfarsitul lunii martie, creditele restante si indoielnice intotal portofoliu ajungeau la 1,99%, fata de 1,46% in decembrie si0,66% in aceeasi perioada din 2009. Activele totale ale bancilor auscazut in primul trimestru la 320 mld. lei (78,2 mld. euro), fatade 330 mld. lei la sfarsitul lui 2009, indicand contractiaportofoliilor de credite. In 2009, bancile si-au redus cu 5,2%personalul (mai putin de 4.000 de oameni) si au inchis mai multezeci de unitati. Reducerea cheltuielilor a continuat si lainceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO