Bănci și Asigurări

Băncile sunt forţate în sfârşit de BNR să scoată în faţă creditele în lei

Băncile sunt forţate în sfârşit de BNR să scoată în faţă creditele în lei

Autor: Ciprian Botea

23.12.2011, 00:09 6109

Ameninţaţi de pierderea finanţării externe, bancherii s-au hotărât să aducă pe piaţă oferte mai agresive de credite în lei pentru a convinge clienţii să se împrumute în monedă locală după ce BNR a restricţionat prin regulament finanţările în valută.

Aceasta reprezintă o schimbare radicală faţă de ultimii ani când bancherii au promovat agresiv creditele în valută, inclusiv pe cele în valute exotice, datorită costurilor mai mici.

"Se va produce în mod cert o mutare a preferinţelor pe creditarea în lei. Există resurse în lei, dar şi potenţial de reducere a dobânzilor la aceste credite. Fiecare bancă are propriile constrângeri şi sunt convins că vor exista bănci în poziţia de a continua creditarea, dar şi bănci care vor fi nevoite

să-şi reducă activitatea", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

ING a tăiat luna aceasta peste 3 puncte procentuale din marja de dobândă la creditele ipotecare în lei, până la 1,5% pe an. Dobânda nominală ajunge la 7,75% pe an, iar costul efectiv al unui împrumut este de 8,5% pe an. La nivelul pieţei, dobânda efectivă la un credit ipotecar în lei este de 9,3% pe an.

Portughezii de la Millennium încearcă, de asemenea, să resusciteze vânzarea de credite în lei şi au reintrodus în ofertă finanţările de consum în lei. Creditele sunt vândute cu dobândă fixă de 14,5% pe an. Şi grecii de la Banca Românească încearcă să încurajeze refinanţările în lei fără ipotecă cu un credit pe zece ani.

BNR a adoptat recent reguli mai stricte privind creditarea în valută, iar clienţii care vor să-şi cumpere o locuinţă printr-un credit ipotecar trebuie să strângă un sfert din suma necesară. La creditele de consum băncile sunt nevoite să solicite garanţii de 133% din valoarea creditului. Diferenţialul între dobânzile la lei şi cele la valută rămâne în continuare semnificativ şi foarte puţine bănci se încumetă să opereze reduceri agresive dintr-o singură mişcare. Altele şi-au lărgit paleta de credite în lei sau au resuscitat produse la care renunţaseră cu câţiva ani în urmă.

Dobânda medie la un credit de retail în lei ajunge în prezent la 12,8% pe an, în timp ce la euro media este de 5,8% pe an, potrivit datelor BNR. La un curs de schimb constant ar fi nevoie de o scădere de peste şapte puncte a dobânzii la lei pentru ca un client să plă­tească aceeaşi rată ca la un credit în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO