Bănci și Asigurări

Bancpost a avut pierdere netă de 30 de milioane de euro anul trecut

Autor: Razvan Voican

09.11.2010, 23:40 32

Bancpost, filiala locală a grupului elen EFG Eurobank, a avutanul trecut o pierdere netă de 30 mil. euro, faţă de un profit de35 mil. euro în 2008, conform standardelor internaţionale decontabilitate.

Deteriorarea puternică a rezultatului s-a produs în condiţiileîn care cheltuielile cu provizioanele pentru riscul de credit auînsumat 115 mil. euro, în creştere cu 39% faţă de nivelul din 2008.În acelaşi timp, profitul din exploatare a scăzut cu 37%, până la79 mil. euro.

Potrivit unui raport publicat de bancă, factorii principali carei-au afectat profitabilitatea au fost "politica agresivă" deconstituire de provizioane şi creşterea continuă a costuluifinanţării de pe piaţă.

Rezultatul din exploatare a fost susţinut totuşi de reducerea cu18% în euro a cheltuielilor operaţionale faţă de 2008, "datorităraţionalizării stricte". Totuşi, raportul cost/venit a rămas la unnivel superior celui înregistrat de principalii competitori - 58%,faţă de 61% în 2008. De altfel, raportul precizează că reducereacosturilor a fost realizată cu menţinerea capacităţii de reluare"în forţă" a activităţii atunci când condiţiile de piaţă se vorîmbunătăţi. Aceasta înseamnă inclusiv că banca nu a recurs la oajustare semnificativă a reţelei teritoriale.

Raportul cost/venit a rămas ridicat şi din cauză că venitul netdin dobânzi a fost influenţat negativ de nivelul scăzut aloperaţiunilor clienţilor, precum şi de costurile ridicate aleresurselor. Banca a fost nevoită să intre în războiul dobânzilormari la depozite pentru a atrage lichidităţi.

Anul trecut, portofoliul de credite al băncii s-a ajustat cu26%, până la 1,6 mld. euro, intrând sub pragul de 2 mld. euro. Oreducere de proporţii similare a avut loc şi în cazul depozitelor,al căror sold a coborât la 1,8 mld. euro. Astfel, raportulcredite/depozite a scăzut de la 86,8% în 2008 la 85,6% în 2009. Lanivelul bilanţului, activele Bancpost s-au redus cu 8%, până la 3,5mld. euro, corespunzător unei cote de piaţă de 4,42%. Banca acoborât astfel pe locul al nouălea după active.

Bancpost nu îşi publică trimestrial rezultatele financiare aşacum fac majoritatea băncilor mari de pe piaţă, singurele informaţiidisponibile provenind din raportările grecilor de la EFG Eurobankla pachet pentru toate afacerile deţinute de grup în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO