Bănci și Asigurări

Bancpost se muta in Pipera pentru reducerea costurilor

Bancpost se muta in Pipera pentru reducerea costurilor
29.11.2009, 23:20 558

Bancpost, a opta banca de pe piata dupa active, se pregatestesa-si mute cartierul general din turnul de la Calea Vitan, intr-ocladire noua de birouri din Pipera, denumita Olimpus BancpostOffice Building, pentru reducerea costurilor cu chiriile.

Imobilul in care va functiona sediul central al bancii se aflain portofoliul companiei Eurobank Properties, membra a grupului EFGcare controleaza si Bancpost si care a platit 40 mil. euro in varaanului trecut pentru a-si trece cladirea in portofoliu. Suprafatainchiriabila este de 23.000 de metri patrati si fost dezvoltata deun grup de investitori reprezentat in Romania de omul de afacerielen Ioannis Papalekas.

Mihai Bogza, presedintele Bancpost (desen), spune ca mare partea personalului din centrala era deja in imobilul din Pipera, "iaracum ne mutam toti sub acelasi acoperis". Decizia a venit si inconditiile in care proprietarii cladirii din Vitan au fost rigiziin rediscutarea chiriei. De altfel, ultimele etaje ale turnului auramas neinchiriate de aprope un an, proprietarii neintelegandu-sela pret cu niciun potential client. PGV Tower, imobilul in care afunctionat sediul central al Bancpost in ultimii cinci ani, este ocadire cu o suprafata inchiriabila de 10.000 de metri patrati,finalizata in 2003 si aflata de doi ani in portofoliul fonduluigerman de investitii DEGI.

Bancpost a implementat anul acesta un plan dur de reducere acosturilor pentru a reveni pe profit, una din principalele directiifiind tocmai renogocierea chiriilor pentru spatiile comerciale. Inmedie, chiriile au coborat in urma renegocierilor cu aproape unsfert. Grecii au renuntat totusi la sapte unitati, unde costurilenu au putut fi reduse suficient pentru rentabilizare. Si BancaRomaneasca isi muta o parte din birourile centrale in Pipera.

Presiunea chiriilor a facut ca si Raiffeisen Bank sa tatonezeposibilitati de mutare a sediului central, insa in final ar urma saramana in Charles de Gaulle Plaza.

Alte banci se pregatesc sa-si mute sediile centrale in principaldin motive functionale. Citibank, care si-a lansat recent unportofoliu de produse de retail, pleaca din Iancu de Hunedoara peCalea Victoriei. Si portughezii de la Millennium Bank se muta dinCalea Buzesti intr-unul din turnurile nou construite la PiataPresei Libere. City Gate este unul dintre cele mai importanteproiecte de birouri cu finalizare in aceasta perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO