Bănci și Asigurări

Banii pe BCR intarzie inca o luna

Banii pe BCR intarzie inca o luna

Andreas Treichl (stanga), seful Erste, a numarat deja noua luni de la semnarea contractului

21.09.2006, 19:49 21

Curtea Constitutionala nu a putut da ieri un verdict asupra legii de aprobare a privatizarii, votul judecatorilor fiind 4 pentru, 4 impotriva.
Andreas Treichl, seful Erste Bank, mai are de asteptat inca o luna pana sa preia functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, dupa ce Guvernul a aprobat ieri prelungirea termenului limita pentru finalizarea privatizarii pana pe 20 octombrie.
Anuntata cu mai putin de o zi inaintea expirarii termenului anterior - 21 septembrie, cea de-a treia amanare a afectat atat actiunile Erste Bank, cat si preturile de pe piata de la Sibiu ale contractelor futures pe actiuni ale SIF-urilor - actionarii minoritari ai BCR.
Pe bursa de la Viena, titlurile Erste au inregistrat fluctuatii intr-o marja de 1,1%, intre un minim de 46,66 euro pe actiune si un maxim de 47,20 euro. O scadere abrupta a avut loc dupa ora 14:00, ora Vienei, cand au aparut primele zvonuri privind noua amanare. Ulterior, cotatiile au inregistrat o revenire, pentru ca apoi sa cada din nou, tinzand spre minimul zilei.
De asemenea, la Sibiu preturile contractelor futures cu scadenta in septembrie avand ca activ suport actiunile SIF-urilor au inregistrat scaderi importante ieri, brokerii vorbind chiar de vanzari "pe panica".
"Pe fondul anuntului privind reprogramarea termenului privind finalizarea privatizarii BCR, pe piata futures a inceput sa se vanda pe panica, preturile contractelor cu scadenta in septembrie scazand cu 0,07-0,08 lei fata de cotatiile de la deschidere si ajungand sa fie sub preturile de cotare de pe piata spot", a spus Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Termenul limita pentru finalizarea privatizarii BCR a ajuns ieri la a treia prelungire: noua data avuta in vedere de autoritati si de cumparatorul Erste Bank este 20 octombrie, respectiv cu doua luni inainte de a se implini un an de la semnarea contractului.
"Extinderea termenului s-a decis la propunerea Comisiei de privatizare a BCR si a fost convenita anterior cu toate partile", a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Conform conditiilor agreate cu Erste Bank, pana la data finalizarii tranzactiei trebuie adoptat si publicat in Monitorul Oficial un act normativ de forta legii, care sa contina prevederile necesare implementarii Contractului si al carui continut sa fie considerat satisfacator pentru ambele parti. Ieri, Erste Bank a confirmat ca toate celelalte conditii pentru finalizarea tranzactiei au fost indeplinite. De altfel, austriecii s-au declarat de mai multe ori siguri ca termenul de 21 septembrie avea sa fie respectat.
Michael Mauritz, purtatorul de cuvant al Erste Bank, a declarat pentru ZF ca plata sumei de 2,2 mld. de euro cuvenita statului prin contul escrow deschis la Citibank Londra se va face numai dupa publicarea legii respective. Pe de alta parte, el sustine ca inca este posibil ca rezultatul Erste Bank pe trimestrul al patrulea sa includa si cifrele BCR.
Cel de-al treilea termen de finalizare a fost ratat din cauza ca ieri Curtea Constitutionala nu a putut lua o decizie in privinta contestatiei depuse de un grup de 39 de senatori membri ai opozitiei fata de legea de aprobare a ordonantei de guvern referitoare la privatizarea BCR, votul fiind 4 la 4, in conditiile in care Curtea inca are un loc vacant.
Ramane de stabilit un nou termen pentru reluarea votului. Potrivit Mediafax, reluarea procedurii va fi posibila dupa numirea celui de-al noualea membru, postul fiind vacant prin demisie inca din 7 aprilie.
Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor, spune ca blocajul inregistrat la Curte arata disfunctii institutionale majore, ajungandu-se la blocarea deciziilor. El spune ca pana la numirea celui de-al noualea judecator situatia se va rasfrange asupra Romaniei si va avea o componenta financiara pentru ca banii de la Erste vor veni mai tarzu. Partidul care trebuia sa desemneze un judecator este PNL.
"Se putea intampla ca Curtea sa fie in efectiv complet, dar la sedinta de ieri sa fie numai opt judecatori, iar rezultatul sa fie acelasi. Problema este cea a modului in care judecatorii au interpretat Constitutia. Patru au gandit intr-un fel, patru in alt fel, ceea ce inseamna ca ei judeca dupa principii diferite, desi exista o singura Constitutie. Drept urmare, ne putem astepta oricand in orice situatii, in cazul oricarei legi sa se intample astfel de lucruri", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul liberal al sanatatii, fost vicepresedinte al Comisiei de buget din Camera.
Erste urma sa faca publice mai multe detalii privind planurile legate de BCR la inceputul lunii octombrie, insa si in acest caz va interveni probabil o amanare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO