Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus: lansarea operatiunilor a costat 2,3 mil. euro

27.07.2007, 18:20 11

Bank of Cyprus a cheltuit pana acum 2,3 milioane de euro pentru a demara afacerile pe piata locala, prin intermediul unei companii de leasing si al unei banci. Investitiile au vizat crearea a opt sucursale pentru banca, dintre care una a devenit recent operationala.
Potrivit raportului financiar pe primele sase luni ale anului publicat de Bank of Cyprus, creditele acordate pe piata locala au ajuns deja la 74 de milioane de euro. Cipriotii noteaza de asemenea ca inregistreaza un "aflux important" de aplicatii pentru credite. Bank of Cyprus a obtinut licenta din partea BNR la sfarsitul anului trecut, functionand pe piata locala ca o sucursala a bancii din Cipru. De la inceputul anului De altfel, cipriotii operau inca de anul trecut un birou de reprezentanta si marketing la Bucuresti, care a intermediat acordarea unor finantari crossborder, inregistrate in bilanturile filialelor grupului din Cipru si Grecia.
Potrivit planurilor anuntate anterior, cipriotii si-au propus sa ajunga la un sold al creditelor de 200-250 de milioane de euro pana la sfarsitul anului viitor. Din 2008 filiala locala ar trebui sa inregistreze profit. Compania de leasing si-a inceput acitivitatea inca din primavara, insa intr-o prima faza se orienteaza in special asupra clientilor corporativi. Ultetrior, cele doua subsidiare ale cipriotilor vor folosi in comun reteaua teritoriala pentru distributia produselor.
Alte doua sucursale ale unor banci straine se pregatesc sa inceapa activitatea pe piata locala. Belgienii de la Fortis si spaniolii de la laCaixa au primit licente incepand cu luna iulie, pe baza pasaportului european.
Si portughezii de la Millennium BCP, care au pierdut preluarea BCR in fata austriecilor de la Erste, sunt in faza finala a pregatirilor cu subsidiara locala. Portughezii au ales sa puna bazele unei banci independente, care va fi supravegheata de BNR. Filiala locala a Millennium ar trebui sa inceapa acitivitatea in toamna aceasta.
In prezent, pe piata locala sunt inregistrate 38 de banci, dintre care opt sunt sucursale ale unor institutii de credit din spatiul comunitar. Pe langa acestea, alte 58 de institutii de credit europene au notificat BNR in privinta oferirii de servicii financiare in mod direct pe piata locala, beneficiind de pasaportul financiar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO