Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus se asteapta la profit de la anul

Bank of Cyprus se asteapta la profit de la anul

Banca va deschide pana la sfarsitul anului sapte sucursale

16.03.2007, 19:54 19

Cipriotii de la Bank of Cyprus au in plan ca filiala locala sa ajunga la active de 200 de milioane de euro pana in decembrie. Dupa primii doi ani de activitate banca ar trebui sa devina profitabila.
Pentru inceput cipriotii au un plan temperat de extindere in teritoriu, fiind programata deschiderea a cinci pana la sapte sucursale pana la sfarsitul anului.
"In functie de dinamica pietei si cererea clientilor pentru diferite tipuri de produse si servicii vom vedea daca putem sa ne axam pe distributie prin canale alternative sau va fi nevoie de imbunatatirea prezentei fizice", spune Carmen Popa, sefa diviziei de retail a Bank of Cyprus.
Cipriotii au inceput demersurile pentru a intra pe piata locala inca de anul trecut, aplicand pentru licente de operare a unei societati de leasing si a unei banci. Licentele au fost obtinute in iarna. Bank of Cyprus opera deja un birou de reprezentare si marketing la Bucuresti, care a sustinut acordarea de finantari transfrontaliere semnificative. Potrivit informatiilor aparute recent in presa cipriota, creditele acordate pe piata din Romania totalizeaza 100 de milioane de euro.
Compania de leasing a devenit deja operationala, in conditiile in care si procedura de inregistrare a fost mai facila. Primele sucursale ale bancii ar trebui sa devina operationale in aprilie.
Filiala din Romania a Kyprou Leasing (divizia specializata a grupului) are in plan sa finanteze achizitii de bunuri in valoare de 40 de milioane de euro, pana la sfarsitul acestui an.
"Mai intai ne vom adresa clientilor corporativi, urmand ca dupa doua luni sa lansam si o oferta pentru clientii de retail", a spus Kyros Ellinas, directorul companiei. De altfel, el considera tinta de 40 de milioane de euro drept una conservatoare si este sigur ca va fi depasita. In prezent, compania de leasing are o echipa de 16 angajati, insa numarul lor ar trebui sa urce la 30 pana la sfarsitul anului. Ellinas spune ca principalele domenii vizate pentru finantari vor fi real-estate, auto dar si echipamentele. Intr-o prima faza Kyprou isi va distribui produsele prin intermediul canalelor alternative (in special vendor leasing si prin brokeri).
"Pe viitor vom utiliza si reteaua bancii. Desi compania de leasing este o entitate diferita de banca, produsul va fi vandut alaturi de produsele bancii", spune Ellinas. El se asteapta ca peste cinci ani, cand mandatul sau ar trebui sa se incheie, compania de leasing sa incheie contracte de peste 250 de milioane de euro, anual. In Cipru, Kyprou a acordat finantari de 200 de milioane de euro numai in ultima luna a anului trecut, explica Ellinas.
In opinia lui piata romaneasca are un potential chiar mai mare dupa aderarea la Uniunea Europeana, cel putin daca se iau in considerare investitii in infrastructura, care vor atrage dupa sine cereri de finantari pentru echipamente si utilaje de constructii.
Romania este prima piata din zona Europei Centrale si de Est pe care Kyprou s-a extins, iar in prezent sunt in curs de lansare operatiuni in Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO