Bănci și Asigurări

​BCE intră cu achiziţiile de active pe teritoriul companiilor şi trimite mesaje optimiste

​BCE intră cu achiziţiile de active pe teritoriul...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2016, 18:24 321

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe de săptămâna viitoare să cumpere obligaţiuni emise de companii, lărgind astfel gama de active achiziţionate prin programul său de 80 de miliarde de euro pe lună de stimulare a economiei zonei euro şi de luptă cu deflaţia, scrie Bloomberg.   

Consiliul guvernator, reunit joi la Viena, a menţinut la zero principala dobândă de refinanţare şi la -0,4% dobânda pentru depozite. Începând cu 8 iunie, BCE va cumpăra, pe lângă obligaţiuni guvernamentale, şi titluri emise de companii.

Totodată, instituţia şi-a îmbunătăţit prognoza pentru anul acesta privind creşterea economică şi inflaţia din zona euro, dar a avertizat că există riscuri care derivă din evoluţia economiei globale şi din posibilul Brexit - ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, notează CNBC. Britanicii vor vota luna aceasta dacă ţara lor rămâne sau nu în UE.

BCE estimează la 1,6% avansul economic din 2016, faţă de 1,4% cât preconiza în martie. Prognoza pentru 2017 şi 2018 a fost menţinută la 1,8%. Dacă în estimările anterioare punea inflaţia de anul acesta la 0,1%, banca mizează acum pe o proiecţie de 0,2%. Inflaţia ar trebui să-şi revină în a doua jumătate a acestui an şi să accelereze în anii următori, a explicat preşedintele BCE Mario Draghi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO