Bănci și Asigurări

BCR ia de la BERD 20 mil. euro pentru investiţii ale IMM în eficienţă energetică

Autor: Ovidiu Tempea

27.09.2011, 00:02 220

BERD acordă un împrumut de 20 mil. euro BCR pentru finanţarea investiţiilor IMM-urilor în eficienţă energetică, acesta fiind primul credit dintr-o nouă facilitate a BERD pentru susţinerea domeniului energiei durabile din România.

"Acest proiect va încuraja intermedierea financiară în România, într-un moment în care accesul la finanţarea comercială rămâne limitat şi va ajuta economia României să îşi reducă gradul de intensitate energetică", a declarat Claudia Pendred, director BERD pentru România.

Fondurile, cu o valoare totală de 60 mil. euro, vor fi canalizate către economia reală din România, prin intermediari financiari locali, precum bănci şi companii de leasing.

Facilitatea de finanţare a energiei durabile pentru IMM-uri din România (RoSEFF) va ajuta companiile locale să-şi maximizeze eficienţa energetică şi să-şi îmbunătăţească competitivitatea, contribuind în acelaşi timp la reducerea intensităţii energetice a ţării, potrivit celor două bănci.

Pendred a declarat că instituţia europeană se află în discuţii cu alte trei bănci din România pentru a contracta restul de 40 mil. euro disponibili prin facilitatea pentru susţinerea eficienţei energetice. "Băncile pot accesa linii de 10 mil. euro sau de 20 mil. euro, astfel că putem vorbi de 2, 3 sau 4 bănci. Suntem în negocieri şi nu putem spune numele băncilor, dar discutăm cu trei bănci", a spus Pendred.

UE susţine implementarea programului printr-un grant în valoare de 12,05 mil. euro. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru sprijinirea proiectelor de investiţii prin acordarea de asistenţă tehnică şi subvenţii de performanţă.

Firmele care vor obţine finanţare pentru investiţii în eficienţă energetică vor primi înapoi până la 10-15% din valoarea împrumutului respectiv, la finalizarea cu succes a lucrărilor.

Pendred a precizat că aceste granturi nu pot fi accesate de cei care au luat împrumuturi pentru creşterea eficienţei energetice din alte fonduri, subvenţia pusă la dispoziţie de UE fiind dedicată programului BERD.

"Investiţiile în proiecte de eficienţă energetică vor conduce la reducerea costurilor de producţie, creşterea profiturilor şi a competitivităţii, consumul sustenabil de energie şi un mediu înconjurător mai bun", a declarat Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedinte executiv al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO