Bănci și Asigurări

BCR ia in calcul un somaj de 9-10%

27.01.2010, 23:06 17

BCR, cea mai mare banca de pe piata, si-a construit scenariul debusiness pentru acest an pornind de la ipoteza cresterii somajuluipana la 9 - 10%, ceea ce ar putea genera noi credite neperformantepe segmentul persoanelor fizice afirma surse bancare.

La sfarsitul lunii decembrie 2009, rata oficiala a somajuluiurcase la 7,8%. In acelasi timp, BCR ia in calcul o posibilamajorare a TVA pana la 21-22% in cursul lui 2010, desi autoritatilesustin ca nu vor recurge la majorari de taxe.

Pentru 2010, managementul bancii estimeaza majorarea profituluinet cu 13% in lei, in timp ce activele bilantiere ar urma sa urcecu 6,5%. Cresterea bugetata pentru veniturile operationale este de5,3%. Proiectul de buget pentru 2010 a fost aprobat ieri in AGA.Conform acestuia, BCR nu va deschide nicio unitate, dar nici nuinchide vreuna, in timp ce numarul angajatilor ar urma sa scada cu679, pana la 8.087, in principal prin externalizarea unoractivitati. Banca a renuntat deja la doua centre pentru clientiicorporate, numarul acestora fiind in prezent de 48, in timp cenumarul agentiilor de retail a urcat la 663, patru noi devenindoperationale la inceputul anului. Actionarii nu au discutat despreo eventuala majorare a capitalului social si nici despre uncalendar privind pregatirea listarii BCR.

BCR este controlata de grupul austriac Erste prin holdingul EBGCeps care a preluat pachetul de 69,3% din actiuni, iar cele cinciSIF-uri detin o participatie cumulata de 30%.

Ieri, actionarii au aprobat si politica de remunerare amembrilor Consiliului de Supraveghere, condus de Andreas Treichl,CEO al Erste Group. Patru dintre cei sapte membri ai Consiliului,adica presedintele, vicepresedintele - Manfred Wimmer (CFO al ErsteGroup) si alti doi membri - toti angajati ai Erste Group, aurenuntat la indemnizatiile pe acest an. Potrivit unor surse dinpiata, indemnizatia anuala a presedintelui Consiliului deSupraveghere al BCR este de aproximativ 65.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO