Bănci și Asigurări

BCR investeste 3 mil. euro in formarea angajatilor

BCR investeste 3 mil. euro in formarea angajatilor

Cosmina Coman, director executiv al directiei de managementul cunoasterii in BCR: Costul pe salariat, din ceea ce avem cheltuit pana acum, este de 175 de euro pe om zilnic. Tinand cont si de participarile la conferintele in strainatate, unde costul pe zi ajunge si la 1.000 de euro, se poate estima un cost total de 185 - 200 de euro pe om pe zi.

25.07.2008, 17:32 70

"Pentru 2008, avem un buget de peste 3 milioane de euro, care include toate activitatile de formare si knowledege management (managementul cunoasterii - n.r.)", spune Cosmina Coman, director executiv al directiei de managementul cunoasterii in BCR, care coordoneaza toata activitatea de formare din cadrul bancii.
Bugetul alocat formarii angajatilor a scazut comparativ cu anul trecut, cand valoarea acestuia a fost de 5 milioane de euro. "Diferenta de doua milioane de euro comparativ cu bugetul de anul trecut reprezinta banii care au fost alocati in 2007 in cadrul celor 42 de proiecte din cadrul procesului de restructurare a bancii", precizeaza Coman.
In cadrul planului de restructurare, BCR a renuntat anul trecut la 12,7% dintre angajati comparativ cu decembrie 2006, ajungand la sfarsitul lui 2007 la 9.700 de oameni, potrivit raportului financiar al grupului.
Coman spune ca, in cadrul procesului de restructurare, a existat un program de reconversie profesionala adresat celor afectati de disponibilizari.
De la inceputul acestui an si pana la mijlocul lunii iulie au fost implicati in programe de formare aproximativ 6.700 de angajati, dintre care 1.400 au participat la cursuri in centrele de pregatire ale bancii, 3.400 au fost inclusi in programe de training sustinute de trainerii pe retail, iar restul au participat la cursuri in sistem e-learning.
De asemenea, la activitatile de team-building, care sunt sustinute de un psiholog, in ultimul an au participat peste 900 de angajati.
Pentru a sustine activitatea de formare derulata la directia de managementul cunoasterii, anul trecut a fost infiintata o retea de 45 de specialisti in training pe retail, localizati la nivel de sucursala judeteana, care livreaza la nivel regional, descentralizat, programe de training standard proiectate de centrala bancii.
"Acesti specialisti in training functioneaza ca un fel de mana dreapta a directorului de sucursala judeteana si se ocupa de echipe care numara intre 50 si 200 de oameni", explica directorul BCR.
Investitia medie in activitati de training per angajat este de aproximativ 200 de euro pe zi.
"Costul pe salariat, din ceea ce avem cheltuit pana acum, este de 175 de euro pe om zilnic. Tinand cont si de participarile la conferintele in strainatate, unde costul pe zi ajunge si la 1.000 de euro, se poate estima un cost total de 185 - 200 de euro pe om pe zi", spune Coman.
Printre cele mai scumpe traininguri livrate de BCR se numara programul de Executive Development (EDP), realizat in colaborare cu HEC Montreal, Canada, una dintre primele scoli de business din lume.
In fiecare an, 30 de manageri executivi din cadrul institutiei financiare sunt implicati in acest program, bugetul alocat pentru cele 11 module de business sustinute in weekend de profesori canadieni fiind de 300.000 de dolari pe an (190.000 de euro).


BCR mai are de taiat 1.300 de posturi
Numarul angajatilor BCR a scazut cu numai 176 de la inceputul anului, ajungand la 9.521, desi Erste Bank, actionarul majoritar, a stabilit ca tinta reducerea posturilor la 8.200 pana la sfarsitul lui decembrie. Anul trecut, BCR a taiat aproape 1.400 de posturi in cadrul programului de restructurare. Avand in vedere tinta pentru sfarsitul lui 2008, ar fi vorba de o reducere a numarului de posturi cu aproape 2.900 in doi ani, reprezentand una dintre cele mai severe restructurari de pe piata. Una dintre sursele cresterii puternice a profitului net al BCR in trimestrul I a fost insa tocmai incetinirea procesului de reducere a personalului, respectiv scaderea drastica a costurilor cu platile compensatorii in comparatie cu aceeasi perioada din 2006. In aprilie, Andreas Treichl, CEO al Erste, a explicat ca scaderea mai lenta a numarului de angajati ai BCR s-a datorat posibilitatilor de realocare a personalului disponibil pe posturi nou create. BCR a continuat sa-si extinda reteaua de unitati, apropiindu-se in prezent de 600, ceea ce creeaza o alternativa pentru personalul din back-office. In acelasi timp, Treichl a confirmat tinta de scadere a numarului de salariati la 8.200 la sfarsitul anului. (Razvan Voican)


Cititi luni in suplimentul Profesii un interviu pe larg cu Cosmina Coman, director executiv al directiei de managementul cunoasterii in BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO