Bănci și Asigurări

BCR restructureaza 2.000 de credite de retail

BCR restructureaza 2.000 de credite de retail

Dominic Bruynseels

04.05.2009, 00:00 14

BCR are circa 2.000 de clienti persoane fizice cu credite garantate pentru care a inceput restructurarea datoriilor, principalul motiv al acumularii de restante fiind volatilitatea mare a cursului de schimb leu/euro, afirma Dominic Bruynseels, CEO al celei mai mari banci de pe piata.

"Creditele neperformante au crescut in mod clar in trimestrul I mai ales pe zona creditelor de retail negarantate, dar intr-o anumita masura si la creditele cu garantii, din cauza volatilitatii cursului de schimb inregistrata spre sfarsitul lui 2008 si in primele trei luni ale lui 2009. Clientii inca incearca sa se acomodeze cu aceasta volatilitate care se reflecta in nivelul ratelor si din acest motiv am trecut la restructurarea unor credite, mai ales dintre cele cu garantii. Vestea buna este ca reactia clientilor e pozitiva si la credite negarantate, si la credite cu garantii si reincep sa plateasca dupa restructurarea datoriilor", a spus Bruynseels.
El a participat la Londra la o conferinta a managementului Erste Group de prezentare a rezultatelor pe trimestrul I in fata analistilor, alaturi de Andreas Treichl, CEO al Erste, Manfred Wimmer, CFO, si Bernhard Spalt, seful riscului.
Incepand din ianuarie 2009 euro s-a instalat deasupra pragului de 4 lei si a urcat in numai trei saptamani pana la un varf de 4,3127 lei/euro calculat de BNR, insa cotatiile afisate de casele de schimb valutar au sarit si de 4,4 lei/euro. Clientii persoane fizice cu credite in euro au resimtit in plin efectul de scumpire a ratelor suprapus peste majorari de dobanda. In martie, cursul a oscilat intre 4,27 - 4,29 lei/euro, mentinand presiunea asupra clientelei bancilor.
Si Andreas Treichl, CEO al Erste, a tinut sa remarce rolul important pe care volatilitatea foarte mare a cursului de schimb il joaca in Romania, mentionand ca BCR ar fi inregistrat o crestere a profitului operational pe T1 si in euro (in lei a urcat cu 11,8%) daca leul nu s-ar fi depreciat atat de mult. El se asteapta ca fluctuatiile cursului sa fie substantial mai mici dupa ce banii de la FMI vor incepe sa intre in rezerva valutara a BNR.
Pana atunci, Dominic Bruynseels, seful BCR, se asteapta ca provizioanele pentru riscul de credit sa continue sa urce pe segmentul de retail, care cumuleaza cea mai mare parte a creditelor neperformante inregistrate de banca, in timp ce la corporate nivelul acestora este mult mai redus.
"BCR are traditie in acoperirea solida a creditelor corporate cu garantii, asa ca nivelul provizioanelor va ramane destul de scazut pe acest segment. Am putea inregistra insa o anumita crestere la IMM-uri."
 
Avem euro pentru a continua creditarea companiilor
La sfarsitul trimestrului I, ponderea creditelor neperformante a urcat la 4,4% din portofoliul BCR, de la 3,2% la sfarsitul lui 2008. In totalul creditelor retailul reprezinta peste jumatate, cu un sold de peste 6 mld. euro, restul pana la 11,56 mld. euro fiind finantari pentru companii. Provizoanele acopera circa 80% din credite, iar luand in calcul si colateralul gradul de acoperire trece de 130%.
Bruynseels tocmai implineste un an de cand a venit in Romania dupa ce a fost selectat de Treichl pentru a prelua conducerea BCR, instalarea in functia de CEO avand loc la 1 iulie 2008.
Referindu-se la cresterea costului creditelor pentru clientii companii, bancherul britanic afirma ca BCR este printre putinele banci care au disponibilitati in euro asigurate cu sprijinul Erste pentru a putea continua creditarea clientilor companii, iar pretul pe care il cere reflecta aceasta pozitie pe piata. "De asemenea, preturile reflecta cresterea riscurilor legate de clienti si de mediul in care opereaza." La BCR creditul corporate a crescut in primul trimestru cu 6,5% fata de sfarsitul lui 2008, mai repede decat creditul de retail.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO