Bănci și Asigurări

BCR şi BRD se chinuie să tragă în jos dobânzile la lei

BCR şi BRD se chinuie să tragă în jos dobânzile la lei

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

20.07.2012, 00:05 1706

BCR şi BRD, primele două bănci de pe piaţă, continuă eforturile de stimulare a pieţei pentru reducerea dobânzilor la depozitele în lei şi şi-au redus propriile oferte spre pragul de 4% pe an la economiile în lei.

Numai că semnalul dat de liderii pieţei se dovedeşte prea slab atât timp cât competiţia pentru resurse interne rămâne foarte dură sub presiunea instituţiilor de credit care nu se mai pot baza pe sprijinul băncilor-mamă.

BCR plăteşte în prezent 4% pe an la depozitele pe o lună în sumă de până la 20.000 de lei şi de-abia ajunge la 4,5% pentru depunerile pe un an de valori care depăşesc 100.000 de lei. Banca oferă un bonus de 0,3 puncte procentuale clienţilor care îşi încasează salariul prin BCR, însă numai până la prima scadenţă a depozitului.

BRD a redus de luna aceasta la 4,25% pe an dobânda acordată la principalul produs de economisire - Depozitul 1.000, pentru scadenţa de o lună. Pentru depozitele pe un an dobânda este cu un punct procentual mai mare, ridicându-se la 5,25% pe an.

În acest timp, pe piaţă continuă să existe bănci care oferă dobânzi de 7% pe an la depunerile în lei, cea mai nouă ofertă venind de la portughezii de la Millennium, care acordă această bonificaţie la depozitele pe trei luni. OTP şi Marfin au oferte la lei chiar cu 7,1%.

Teoretic, BCR şi BRD ar putea pierde clienţi având în vedere discrepanţa dintre ofertele de dobândă şi plasa de siguranţă pe care o reprezintă plafonul de garantare a depozitelor stabilit de stat la 100.000 de euro echivalent în lei. Cele două bănci încearcă însă să-şi protejeze baza de clienţi acordând bonusuri de retenţie în special deponenţilor cu sume mai mari şi reuşind astfel să-şi diminueze costurile totale cu dobânzile.

Ruptura de pe piaţa dobânzilor la depozite a fost sesizată şi de oficialii BNR, care au avertizat din nou că băncile care supralicitează îşi pun în pericol profitabilitatea. BNR continuă să asigure lichidităţi pe piaţă prin licitaţii repo, astfel că dobânzile interbancare se menţin pe pragul de 5% şi cu toate acestea există bănci care plătesc 7% pentru a atrage lichidităţi de la clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO