Bănci și Asigurări

Belgienii de la KBC inca se gandesc cum sa intre in Romania

01.09.2006, 19:47 24

Belgienii de la KBC raman atenti la posibile achizitii pe piata din Romania, aceasta fiind metoda preferata de intrare in sistemul bancar local, potrivit ultimelor strategii de extindere ale grupului.
Intrarea pe piata locala este vazuta acum ca un obiectiv pe termen lung, care ar presupune eforturi financiare si manageriale moderate. Astfel de strategii ar putea fi aplicate si in Polonia sau Bulgaria. Acesti pasi urmeaza a fi facuti in "functie de oportunitati", potrivit planului strategic al bancii. Extinderea prezentei in regiune va implica o posibila majorare de capital in intervalul 2006-2007.
Anul trecut, KBC a incercat sa intre pe piata locala participand la cursa pentru privatizarea BCR. Belgienii au abondonat insa cursa inainte de depunerea ofertelor finale. Dintre cele trei mari banci din Benelux inscrise initial in cursa pentru BCR - Fortis, KBC si Dexia - doar ultima a ajuns in faza ofertelor finale. De altfel, Dexia a fost initial interesata si de privatizarea CEC, insa a abandonat cursa dupa ce procesul a fost prelungit in mod repetat. In final, cursa pentru BCR a fost castigata de austriecii de la Erste Bank. Ceilalti finalisti, portughezii de la Millennium BCP, au anuntat deja intentia de a intra pe piata locala prin crearea unei banci de la zero.
In prima jumatate a anului, KBC a raportat un profit net de 1,71 mld. euro, in crestere cu 41,3% fata de perioada similara a anului trecut. Activele nete ale grupului se plasau la sfarsitul lunii iunie la 320,4 mld. euro, fata de 325,8 mld. euro in decembrie 2005.
In luna iunie, Viviane Huybrecht, sefa departamentului de comunicare al institutiei de credit, a declarat agentiei Mediafax ca grupul belgian considera intrarea pe piata romaneasca o prioritate si o "alegere naturala" pentru extinderea operatiunilor in Europa Centrala si de Est.
KBC a fost interesata de preluarea BCR, dar a decis sa nu continue cursa pentru privatizarea institutiei romane de credit.
Activitatea grupului KBC este concentrata in principal in Europa si este orientata catre sectorul de retail si intreprinderi mici si mijlocii. Grupul mai are operatiuni in SUA si Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO