Bănci și Asigurări

BERD ar putea finanţa proiectele de investiţii ale Transgaz în baza unui memorandum semnat astăzi

BERD ar putea finanţa proiectele de investiţii ale...

Autor: Roxana Rosu

04.03.2020, 11:26 332

Transgaz, operatorul tehnic al sistemului naţional de transport gaze naturale, a semnat astăzi un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru susţinerea proiectelor de investiţii ale companiei naţionale. 

Transgaz are un Plan de Dezvoltare pe zece ani în care proiectele FID (Final Investment Decision) şi A-FID (Advance Final Investment Decision) au o valoare totală de 1,25 miliarde euro. Planurile companiei vizează extinderea, modernizarea şi inlocuirea reţelei interne româneşti, interconectarea reţelelor de gaze la nivel regional, precum şi cooperarea în proiecte de cercetare şi dezvoltare pentru „ecologizarea gazelor” pentru a trece la sisteme de gaze mai curate.

În baza acestui acord, BERD va lua în considerare participarea la finanţarea programului de investiţii al Transgaz, prin furnizarea de instrumente de împrumut sau de participaţii, în funcţie de situaţie.

Din partea SNTGN Transgaz SA, Memorandumul de Inţelegere a fost semnat de Ion Sterian, director general,  iar din partea BERD, de Alain Pilloux, Vicepreşedinte. 

BERD este deţinută de  68 de ţări şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeana şi Banca Europeană de Investitii/BEI).

Transgaz şi BERD colaborează deja pentru finanţarea proiectului BRUA. Banca europeană a acordat Transgaz un împrumut de 278 milioane lei pentru acest proiect.

De asemenea, Transgaz si BERD au fost parteneri in achiziţionarii unui pachet de acţiuni al operatorului de transport grec, DESFA.

BERD şi VMTG, subsidiara Transgaz, colaborează pentru proiectul Ungheni – Chişinău pe componenta de mediu si social. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO