Bănci și Asigurări

BERD are in plan finantari de 400 mil. euro

22.05.2007, 17:40 18

BERD intentioneaza sa se concentreze in Romania pe implicari directe in diverse companii sub forma unor participatii, alaturi de liniile de finantare pentru IMM-uri, spune Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania.
"Am prefera sa ne orientam preponderent spre proiecte de infrastructura si energie", a declarat Gacek. De la inceputul acestui an, expunerea BERD pe Romania insumeaza circa 175 de milioane de euro. Gacek afirma ca in urmatoarele doua saptamani vor fi aprobate inca doua investitii ale bancii in valoare de 45 de milioane de euro.
"Avem drept tinta sa ajungem la circa 400 de milioane de euro pana la sfarsitul anului", a declarat Gacek. Autoritatile romane le-au propus oficialilor BERD sa-si finanteze proiectele prin emisiuni de obligatiuni in lei pe piata locala.
"Insistam ca BERD sa emita titluri in lei pe piata romaneasca, nu in strainatate, pentru a stabili referinte de preturi", a declarat Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
Pana acum, Banca Mondiala a lansat o emisiune de obligatiuni in lei, de 525 mil. lei. De asemenea, BEI a vandut in aceasta primavara obligatiuni de 300 mil. lei. BERD a anuntat la inceputul acestui an intentia de a emite obligatiuni in valoare de 100 de milioane de lei.
Autoritatile romane sunt nemultumite de reticenta BERD de a se implica in proiecte mai putin profitabile, dupa ce in ultimii ani s-a obisnuit cu castiguri mari, in special pe seama participatiilor in banci. BERD incaseaza dividende de la BCR inclusiv in contul anului trecut, avand in vedere ca Erste a preluat pachetul majoritar de actiuni de-abia in octombrie 2006, iar contractul de privatizare a prevazut repartizarea cotei de dividende in functie de perioada preluarii actiunilor de la AVAS, BERD si IFC.
In aceste conditii, autoritatile incearca sa atraga in Romania alte institutii similare, precum Banca Consiliului Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO