Bănci și Asigurări

BERD mai aduce 55 mil. euro pentru finantarea IMM-urilor

23.06.2008, 18:55 17

BERD va acorda imprumuturi totalizand 55 de milioane de euro pentru BCR, BRD si ProCredit in cadrul unor proiecte care vizeaza sustinerea activitatii de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Saptamana aceasta BERD va semna un acord cu BCR si BRD-SocGen, liderii sistemului bancar local, pentru distribuirea unor finantari cumuland 40 mil. euro destinate IMM-urilor din sectorul industrial. Firmele pot utiliza aceste fonduri pentru a se alinia la standardele impuse de UE privind protectia mediului, sanatatea si protectia la locul de munca precum si calitatea produselor.
Aceste imprumuturi sunt acordate in cadrul proiectului de Finantare pentru Sprijinirea Competitivitatii IMM-urilor, sustinut de Uniunea Europeana. De altfel, fondurile oferite de BERD sunt completate de inca 10,2 mil. euro, reprezentand fonduri nerambursabile pentru asistenta tehnica si stimulente, oferite de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana.
BCR opereaza in prezent o retea de 584 unitati, in timp ce BRD avea la sfarsitul anului trecut 806 unitati.
BERD va mai acorda un imprumut de 15 mil. euro pentru ProCredit Bank, un jucator de talie mica specializat pe finantarea microafacerilor. Finantarea oferita de institutia financiara internationala face parte dintr-un credit sindicalizat de 60 mil. euro, pe care ProCredit il va atrage.
"Proiectul cuprinde un credit sindicalizat care include o finantare din partea BERD de 15 milioane de euro, in timp ce restul sumei va fi oferita de creditori comerciali", arata BERD. "Acest proiect va permite ProCredit sa acceseze pietele internationale de finantare, contribuind astfel la diversificarea resurselor atrase", se arata in nota de fundamentare a BERD.
Creditul sindicalizat va permite bancii sa continue activitatea de finantare a micro-afacerilor si a firmelor mici, care au dificultati in a accesa imprumuturi de la bancile comerciale. Banca se adreseaza inclusiv firmelor care activeaza in domeniul agricol sau care sunt amplasate in mediul rural.
ProCredit s-a transformat in banca in urma cu sase ani, dupa ce functionase o perioada ca institutie financiara nebancara. La sfarsitul anului trecut banca opera o retea de 37 de unitati, numarul acestora urmand sa ajunga la 50, pana in decembrie. BERD subliniaza ca ProCredit a acordat circa 90.000 de credite pentru firmele micro si mici, valoarea totala fiind de 520 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO