Bănci și Asigurări

BERD mai investeste 2,2 mil. euro in actiuni Banca Transilvania

09.05.2005, 19:51 25

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va cumpara actiuni de 2,2 milioane de euro in cadrul majorarii de capital pe care Banca Transilvania o va opera in luna iunie, astfel incat sa-si pastreze cota detinuta, de 15% din actiunile bancii romanesti. BERD isi va mentine astfel pozitia de actionar principal al bancii romanesti.

Astfel, BERD va subscrie 20,025 milioane de actiuni la o valoare nominala de 4.000 de lei, in cadrul emisiunii pe care BT o va realiza in iunie.

Banca Transilvania va efectua de asemenea o emisiune de obligatiuni, in valoare de 25 de milioane de dolari (19,2 milioane de euro). Obligatiunile, cu o valoare nominala de 10.000 de dolari, vor fi cumparate in proportie de 80% de catre Corporatia Financiara Internationala (IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale), iar restul de catre actionari si terti. Titlurile vor avea un cupon platibil semestrial calculat in functie de dobanda de pe piata londoneza (LIBOR) la sase luni, la care se adauga trei puncte procentuale.

BERD considera ca majorarea de capital va asigura mentinerea unui ritm rapid de crestere al BT, care a obtinut in ultimul an rezultate mai bune decat fusese planificat. Strategia bancii va ramane de a-si consolida cota de piata prin dezvoltarea unei structuri de grup, care va cuprinde, pe langa serviciile bancare, si servicii de leasing, asset management, brokeraj, credite de consum si asigurari.

Actionarii Bancii Transilvania au aprobat in aprilie majorarea capitalului social cu 1.032 miliarde de lei (28 de milioane de euro), pana la 2.367 miliarde de lei (aproape 65 de milioane de euro). Majorarea urmeaza sa fie realizata prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net (531 miliarde de lei), a primelor de emisiune intregral incasate (251 miliarde de lei), a rezervelor constituite in anii anteriori (116 miliarde lei) si prin noi aporturi din partea actionarilor inregistrati la 29 aprilie (133 miliarde de lei).

Fiecare actionar va primi cu titlu gratuit 673 de actiuni noi pentru fiecare 1.000 de titluri detinute si va avea dreptul sa subscrie cate 100 de titluri la fiecare 1.000 avute in proprietate, la 4.000 lei.

Banca Transilvania detinea la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 2,9%, cu active totale in valoare de aproape 669 de milioane de euro si capitaluri proprii de 75,1 milioane de euro. Banca a inregistrat anul trecut un profit net de 15,3 milioane de euro. Pentru anul in curs este planificata o crestere a profitului brut cu peste 25% fata de anul trecut, pana la 950 de miliarde de lei (aproximativ 26 de milioane de euro). Veniturile totale ar trebui sa creasca cu 39%, pana la 3.412 miliarde de lei (peste 93 de milioane de euro).

Pentru 2005, banca are planificate investitii pentru acest an in valoare de 16,5 milioane euro, din care patru milioane de euro pentru subsidiare, extinderea retelei teritoriale (5,54 milioane euro), sistemul informatic (5,6 milioane euro) si parcul auto (748.000 de euro). Banca Transilvania detinea la sfarsitul lui martie active totale in valoare de 30.789 miliarde de lei (peste 843 de milioane de euro).

Actiunile Bancii Transilvania au avut vineri o evolutie linistita, dupa fluctuatiile puternice inregistrate in ultimele doua saptamani in jurul datei de inregistrare care dadea actionarilor dreptul la actiuni gratuite si la subscrierea de actiuni nou-emise. Ultima tranzactie cu actiunile bancii s-a realizat la 8.000 lei/actiune, pret neschimbat fata de joi. La aceasta cotatie, luand in calcul numarul de actiuni care vor rezulta in urma celor doua majorari de capital, capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 532 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO